Gå direkt till textinnehållet

EU-skatt på börshandel

EU-parlamentet har nu röstat ja till en skatt på aktieaffärer och affärer i värdepapper. Skatten blir mellan 0,01-0,05 %. Det låter lite, men kan öka fondavgifter med över 10 %.

 

EU tar nu chansen och vill lägga på finansbranschen en ny skatt. De skyller på finanskrisen, och säger att det behövs ytterligare en buffert, men ser sannolikt mest den intensiva handeln som en lukrativ skattebas.

Men EU-parlamentet stiftar inte lagar, men omröstningen är en tydlig fingervisning om av vi kan vänta oss. Skatten är visserligen låg, men den som handlar aktier eller har fonder där handeln är betydande så kan avgiften stiga över 10% eller 0,10% per år. En skatt på 0,05% skulle inbringa 200 mdr Euro eller 1 750 mdr kronor.

Målet säger parlamentet är också med skatt på själva handeln minska de negativa effekterna på långsiktiga investeringar, utan sikta in sig på kortsiktig spekulation. Men frågan är om det fungerar. Det är lätt att flytta en aktieaffär till ett land, utan denna skatt.

Nu får vi vänta oss se om EU-kommissionen plockar upp tråden, och föreslår en lag till ministerrådet och parlamentet. Tidigast i höst väntas komissionens förslag.  Vad tycker du? //claes hemberg

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika