Gå direkt till textinnehållet

Europafonder köps för 1 mdr

Efter ett starkt fondår gör spararna en ”2008” under augusti månad. De säljer aktiefonder för dyra trubbiga blandfonder. Men de har fått ett nytt intresse; Europafonder.  Bubblan i obligationsfonder törs vi däremot inte röra. Trots att den bara i år kostat oss 6 mdr.

 

Europafonder har inte lockat många kronor hittills år. Men så i augusti så märks plötsligt stora köp. Svenskarna har köpt Europafonder för över 1 mdr. Det är första signalerna om en vändning i europeiska ekonomin som lockar.

 

Andra trender håller i sig. USA- och Sverigefonderna lockar fortsatt. Men globalfonderna har vi sålt av. Totalt har svenskarna sålt av 9 av 13 fondkategorier, och slutsumman är -1 765 mdr senaste månaden. Så nog andas de ändå viss skepsis.

 

Pengarna går mest till blandfonder. Här betalar spararna ofta fullt pris, men får till hälften billiga räntor. Spararna har sålt mjölken och köpt tillbaka ett paket med hälften vatten.

 

En fondkategori har de däremot glömt bort. Obligationsfonderna har hittills i år redan backat 2,6% och svenskarna har tappat 6 mdr. Men det tycks de inte ha upptäckt, utan de sitter kvar med över 200 mdr i obligationsfonder. Det kan sluta illa när räntorna stiger. Att så få varnar, förvånar mig.

 

/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord