Europafonder köps för 1 mdr

Efter ett starkt fondår gör spararna en ”2008” under augusti månad. De säljer aktiefonder för dyra trubbiga blandfonder. Men de har fått ett nytt intresse; Europafonder.  Bubblan i obligationsfonder törs vi däremot inte röra. Trots att den bara i år kostat oss 6 mdr.

 

Europafonder har inte lockat många kronor hittills år. Men så i augusti så märks plötsligt stora köp. Svenskarna har köpt Europafonder för över 1 mdr. Det är första signalerna om en vändning i europeiska ekonomin som lockar.

 

Andra trender håller i sig. USA- och Sverigefonderna lockar fortsatt. Men globalfonderna har vi sålt av. Totalt har svenskarna sålt av 9 av 13 fondkategorier, och slutsumman är -1 765 mdr senaste månaden. Så nog andas de ändå viss skepsis.

 

Pengarna går mest till blandfonder. Här betalar spararna ofta fullt pris, men får till hälften billiga räntor. Spararna har sålt mjölken och köpt tillbaka ett paket med hälften vatten.

 

En fondkategori har de däremot glömt bort. Obligationsfonderna har hittills i år redan backat 2,6% och svenskarna har tappat 6 mdr. Men det tycks de inte ha upptäckt, utan de sitter kvar med över 200 mdr i obligationsfonder. Det kan sluta illa när räntorna stiger. Att så få varnar, förvånar mig.

 

/Claes Hemberg

publicerad
10 september 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram