Gå direkt till textinnehållet

Facebook kan lura många

Världens snabbast framväxande företag ska till börsen, nu på fredag. Facebook. Men trots sitt gudomliga skimmer är aktien är för mig helt iskall. För de tjänar förvånansvärt lite pengar. Det är lite som att börsnotera spelet schack. Många fans, men få pengar.

 

Det är jätteroligt att kända bolag når börsen. Det ökar intresset för människors pengar. Säkert kan intresset för aktier genrellt öka. Men att ett bolag har många användare är INTE detsamma som bra aktie. Miljontals användare hittar vi också i korsord, magnecyl eller mobilsignaler, vilka få skulle vilja bli delägare i.

 

Facebook liknar en av många kändisar. Som inte tjänar pengar.
Facebook liknar en av många kändisar. Som inte tjänar pengar.

 

Bolaget tjänade visst förra året vinst första gången. 1 miljard USD. Det är pengar, men i förhållande till sina över 800 miljoner användare liknar pengarna mest fikapengar för en in ideell frimärksklubb i grannkvarter.

 

Visst tester Facebook sedan en vecka tillbaka nya betaltjänster. Men att starta några dagar före börsnotering låter mer som nödlösning och de väljer att göra det i Nya Zeeland är för mig en direkt varning. Ska jag köpa en aktie måste de visa hållbar lönsamhet långt tidigare och visa det på en mer relevant marknad. Nej, det där testet är i mina ögon två rejäla självmål.

 

Och inte nog med att bolaget tjänar knapert. Vi alla vet att trenderna på nätet gå rasande snabbt. Jag är säker på att 10 000-tals ungdomar just nu sitter och utvecklar tjänster som mycket väl kan dra undan mattan på jättesajten Facebook. Inget bolag är värt att gudförklara.

 

För mig ringer många varningsklockor kring Facebook. Fortsätt gärna använd tjänsten om du gillar den, men undvik aktien.

 

Om inte bolaget plötsligt kommer på att tjäna pengar. Då är det en annan sak. Men så länge vinsterna är förhållandevis små stannar mitt intresse på samma låga nivå. Närmast ALLA aktier noterade noterade på Stockholmsbörsen skulle jag hellre gå och köpa.

 

Vilka argument har du för eller emot Facebook?/claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord