Facebook kan lura många

Världens snabbast framväxande företag ska till börsen, nu på fredag. Facebook. Men trots sitt gudomliga skimmer är aktien är för mig helt iskall. För de tjänar förvånansvärt lite pengar. Det är lite som att börsnotera spelet schack. Många fans, men få pengar.

 

Det är jätteroligt att kända bolag når börsen. Det ökar intresset för människors pengar. Säkert kan intresset för aktier genrellt öka. Men att ett bolag har många användare är INTE detsamma som bra aktie. Miljontals användare hittar vi också i korsord, magnecyl eller mobilsignaler, vilka få skulle vilja bli delägare i.

 

Facebook liknar en av många kändisar. Som inte tjänar pengar.
Facebook liknar en av många kändisar. Som inte tjänar pengar.

 

Bolaget tjänade visst förra året vinst första gången. 1 miljard USD. Det är pengar, men i förhållande till sina över 800 miljoner användare liknar pengarna mest fikapengar för en in ideell frimärksklubb i grannkvarter.

 

Visst tester Facebook sedan en vecka tillbaka nya betaltjänster. Men att starta några dagar före börsnotering låter mer som nödlösning och de väljer att göra det i Nya Zeeland är för mig en direkt varning. Ska jag köpa en aktie måste de visa hållbar lönsamhet långt tidigare och visa det på en mer relevant marknad. Nej, det där testet är i mina ögon två rejäla självmål.

 

Och inte nog med att bolaget tjänar knapert. Vi alla vet att trenderna på nätet gå rasande snabbt. Jag är säker på att 10 000-tals ungdomar just nu sitter och utvecklar tjänster som mycket väl kan dra undan mattan på jättesajten Facebook. Inget bolag är värt att gudförklara.

 

För mig ringer många varningsklockor kring Facebook. Fortsätt gärna använd tjänsten om du gillar den, men undvik aktien.

 

Om inte bolaget plötsligt kommer på att tjäna pengar. Då är det en annan sak. Men så länge vinsterna är förhållandevis små stannar mitt intresse på samma låga nivå. Närmast ALLA aktier noterade noterade på Stockholmsbörsen skulle jag hellre gå och köpa.

 

Vilka argument har du för eller emot Facebook?/claes

publicerad
14 maj 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram