FalkengrenAnnika Falkengren avgår. Det är inte konstigt. Bankvärlden är under stor förändring. Hon har jobbat där länge. Aktieägarna i SEB kan vänta sig kursfall närmaste veckorna och månaden. Det har vi sett efter många andra vd-hopp.

vd-avhopp-sanker-kursenI bankvärlden pågår just nu den största revolutionen sedan starten för 200 år sedan. Bankkontor lägger ned. Robotrådgivare tar över. Fintech blommar upp överallt. Bankvärlden prispressas. Nya lagar pressar på ytterligare. Att Falkengren då upplever att hon är färdig efter 11 år, är inte alls konstigt.

Samtidigt blir ändå aktieägare oroliga. Några säljer för säkerhets skull. Det har vi sett, inte minst, senaste året då 6 storbolags-vd:ar har fått avgå. I hela 5 av 6 bolag har aktiekursen dalat veckorna och månaden efteråt.

I SEB kommer det naturligtvis ta tid att hitta en ersättare. Ska hen komma utifrån eller inifrån är en stor fråga. Personligen är jag en vän av nya grepp. När en bank nära mig skulle hitta ny vd nyligen, var min enda önskan att hen skulle komma från en helt annan värld. Så blev det. Och jag anser att det är viktigt, eftersom bankvärlden är full av människor som kan just bank, så kan en vd tillföra andra nya ögon. Om ägarna törs.

Den schweiziska familjenbank hon nu går till, Lombard Odier, har senaste året bestämt sig för att öppna för allmänheten. Falkengren får där ett lugnare jobb, utan samma insyn, än mer konservativ och mer förutsägbar. Men schweizarna är ändå i en spännande, om än mer traditionell, fas.

Hur gör du med aktier när vd:n hoppar av?/claes hemberg