Fasad är inte verklighet

I motgångar ska bolag hitta lösningar. Men planer, drömmar och löften kan lätt blandas samman, till ett Northland. Nu tycks få vilja ta i bolaget med tång, vilket gör att gamla ägare kanske inte får ut en krona.

Svenskarnas mesta utlandsägda bolag Northland Resources faller som ett finansiellt korthus. 12 000 aktieägare har förlorat 600 msek på två veckor.  Orden ”järnmalm” och ”öppna ny gruva” lät allt för lockande och tryggt. Det fick köpare att glömma bort att räkna ordentligt. Plötsligt för två veckor sedan saknades 2,5 mdr och kursen har sedan dess inte varit sig lik.

Förutom att ledningen räknat hemskt fel, så föll kursen misstänkt redan veckan före krisbeskedet vilket har fått insiderrykten att spridas. Dessutom skulle privatpersoner inte få vara med i den akuta räddningsaktionen. Plötsligt hade Northland 4-5 rejäla plumpar i förtroendeprotokollet.

Idag berättar bolaget att de nu dessutom misslyckas med att ta in räddningspengar, som de lovat skulle vara klart igår. En robust dubbelplump till. Men ledningen väljer att berätta om misslyckadnet på ett annorlunda vis.

Antonsson (vice vd Northland) säger idag: ”Det går bra! Det finns en bättre lösning än de erbjudande vi fick i emissionen”.

Men inte får vi de minsta bevis för det som sägs. Northland pressas istället mot konkursens kant.

Självklart hoppas företaget på underverk. Men vi som tittar på måste få tveka. Smulorna av förtroende är nu atomer och det ekar tyvärr konkurs. Jag kan inte hitta något som inger förtroende. Plumparna däremot är nu väldigt många.

Ledningens jobb är däremot att hålla fasaden uppe. Det betyder däremot inte att fasad och innehåll är detsamma. Inte alls. De hoppas naturligtvis på en lösning. Men om lösningen är sannolik går knappt att räkna fram. Det är en gissningslek.

Det enda skärva av hopp jag kan tänka är de med skägget djupt ned i brevlådan – de som har skulder i bolaget. De bolag som har 100-tals miljoner av obetalda fakturor har anledning att engagera sig. Men inte är de beredda att betala särskilt mycket de heller. Nej, gamla aktieägare kommer hur som helst inte känna igen sina gamla aktier.

Att lita på vad Northlands ledning säger har hittills varit en dålig affär. Varför skulle de plötsligt ändras nu?

Vad tänker du?/Claes Hemberg

publicerad
5 februari 2013
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
Följ @Finansliv på Instagram