Gå direkt till textinnehållet

Fasad är inte verklighet

I motgångar ska bolag hitta lösningar. Men planer, drömmar och löften kan lätt blandas samman, till ett Northland. Nu tycks få vilja ta i bolaget med tång, vilket gör att gamla ägare kanske inte får ut en krona.

Svenskarnas mesta utlandsägda bolag Northland Resources faller som ett finansiellt korthus. 12 000 aktieägare har förlorat 600 msek på två veckor.  Orden ”järnmalm” och ”öppna ny gruva” lät allt för lockande och tryggt. Det fick köpare att glömma bort att räkna ordentligt. Plötsligt för två veckor sedan saknades 2,5 mdr och kursen har sedan dess inte varit sig lik.

Förutom att ledningen räknat hemskt fel, så föll kursen misstänkt redan veckan före krisbeskedet vilket har fått insiderrykten att spridas. Dessutom skulle privatpersoner inte få vara med i den akuta räddningsaktionen. Plötsligt hade Northland 4-5 rejäla plumpar i förtroendeprotokollet.

I dag berättar bolaget att de nu dessutom misslyckas med att ta in räddningspengar, som de lovat skulle vara klart igår. En robust dubbelplump till. Men ledningen väljer att berätta om misslyckadnet på ett annorlunda vis.

Antonsson (vice vd Northland) säger i dag: ”Det går bra! Det finns en bättre lösning än de erbjudande vi fick i emissionen”.

Men inte får vi de minsta bevis för det som sägs. Northland pressas istället mot konkursens kant.

Självklart hoppas företaget på underverk. Men vi som tittar på måste få tveka. Smulorna av förtroende är nu atomer och det ekar tyvärr konkurs. Jag kan inte hitta något som inger förtroende. Plumparna däremot är nu väldigt många.

Ledningens jobb är däremot att hålla fasaden uppe. Det betyder däremot inte att fasad och innehåll är detsamma. Inte alls. De hoppas naturligtvis på en lösning. Men om lösningen är sannolik går knappt att räkna fram. Det är en gissningslek.

Det enda skärva av hopp jag kan tänka är de med skägget djupt ned i brevlådan – de som har skulder i bolaget. De bolag som har 100-tals miljoner av obetalda fakturor har anledning att engagera sig. Men inte är de beredda att betala särskilt mycket de heller. Nej, gamla aktieägare kommer hur som helst inte känna igen sina gamla aktier.

Att lita på vad Northlands ledning säger har hittills varit en dålig affär. Varför skulle de plötsligt ändras nu?

Vad tänker du?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord