Gå direkt till textinnehållet

Fi lär ”Mer för pengarna”

Finansinspektionen åt i dag lunch på gamla Nalen, och över tallrikarna var jag inbjuden att utbilda dem i – Mer för pengarna. Vi hade riktigt roligt.

Ämnet är aktuellt: 1) Varför är svenskarna mest obekväma och oroliga över sina pengar? Och 2) hur de kan bli herre över sina pengar? Jag beskrev svenska plånböckernas vådlig historia och hur lägre tillväxt nu tvingar oss tänka på de små marginalerna. Mer likt 1700-talet än 1900-talets privatekonomi. Sedan har även våra liv förändrats: då vi studerar längre, jobbar mindre och lever längre. En omöjlig matematik. Därför är det akut att svenska folket tar nya tag. Om SINA pengar.

Och lösningarna: Svenska folket lägger varje år sådär 20 miljarder i fondavgifter. Lägg till 10 miljarder i olika kontoavgifter.  Jag är själv en av de som ofrivilligt sparat så. Lösningen heter billiga fonder och konton utan avgift. Det skulle varje år öka svenskarnas avkastning med 30 mdr, utan att de chansat det minst med högre risktagande. Det är 2% mer avkastning. Kan låta lite, men kan rädda miljontals svenskars privatekonomi.

Balansen (allokeringen) är nästa fråga, som svenskarna missat. Med mindre i plånboken och mer på börsen, skulle svenskarna få ut 20-30% mer varje decennium. Och det handlar inte om att chansa, utan att lägga de sparpengar där de växer mest. De pengar vi ska använda snart, ska vi alltid ha på kortkontot. Då chansar vi inte.

Sista talade vi skatt. Genom att välja kontot med rätt skatt kan svenskarna få 20% mer i fickan för sina vanliga Sverigefonder, närmaste tio åren.

Det var fi-skolan för dagen. Och jag fick fi att skratta. Och de verkade gilla synsättet. Så jag är nöjd! /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord