Gå direkt till textinnehållet

Finansthriller för 1%

Finansthrillern Margin Call fångar hur prestige pressar annars smarta människor till cyniska dåd. Men kanske inte hela publiken förstår alla termer i denna nördfilm, utan 99% tycker nog att filmen är för de 1%.

Om den gamla finansfilmen Wallstreet nådde en bred publiken är den nya filmen mer för den närmaste fansen. Rader av vassa skådespelarna lyfter filmen till psykologisk rysningar. Men när huvudkaraktärerna talar om volatilitet och historisk sannolikhet är det som att skådespelarna själva har svårt att hänga med.

Nej, filmen handlar mer om mänsklig psykologi, hot och prestige, än börs och ekonomi. Det blir lite de stora grabbarnas sandlåda. Att de gör bort sig upp över öronen tycks inte publiken riktigt skakas av.

Jag ser filmen tillsammans hela biografen full med bank och finansmänniskor. De verkar nöjda. Jag skrattade flera gånger över absurt verklighetsfrämmande kommentarer. Men jag är mest ensam om att skratta. Flimen är så långt ifrån en komedi. Filmen skildrar en tragedi, med skruv. Hur människor utan fotfäste försöker flyga vidare.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord