Gå direkt till textinnehållet

Flaggning vilseleder

Varannan så kallad flaggning i svenska börsbolag är direkt vilseledande. Tro därmed inte längre på flaggor som talar om hur banker som storägare går in eller ur bolag. Varannan flagga beror på att en enstaka privatperson blivit droppen som fått ett stort kollektiv över en %-gräns. Särskilt utsatta är sparare i små och medelstora bolag.

Många sparare tror dessvärre på bolagens flaggningar. Flaggningarna ska ju visa när makten (storägare) köper eller säljer stora poster. Men varannan flaggning i dag är direkt missledande. Orsaken till felaktiga flaggningar är att 10 000-tals privatpersoners aktiehandel klumpas i hop under en flagga. Allt enligt reglerna, men reglerna är inte avpassade till den stora strömmen nya sparare i kapitalförsäkring, där många småägare klumpas ihop till en enda.

Och antalet tomma flaggingar är ett nytt och snabbt ökande problem. Från 2008 har antalet ökat 50-70 procent per år. Från 2008 års 186 flaggningar väntas siffran i år sluta en bit över 400 flaggningar. Och det är de ”tomma flaggningarna” utan en juridisk ägare som ökar mest. Lita inte på flaggningarna, kort sagt. Vad säger du?/claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord