Fler aktieköp igen

Svenskarnas aktiehandel i februari steg 4 procent till 60 000 affärer per dag. Även storleken på affärer fortsätter att öka hela 8 procent, till i snitt 39 500 kronor.

Privatägarna på börsen visar fortsatt stigande intresse och köper för allt större pengar. Men privathandeln har fortfarande 30 procent kvar till de mer intensiva nivåerna. Handen i småbolag har ökat snabbare och närmar sig tidigare toppnivåer.

Börsen har startat året enomrt starkt med en uppgång på 8-9%. Det är en hel årsavkastning på bara två månader. Starkaste har småbolagen som stigit nära det dubbla.

Årets första två månader är de klart bästa börsmånaderna både senaste 20 och 35 åren. Här ger börsen ofta 4-5 % avkastning eller halva börsårets värdeökning. I det perspektivet är årets start dubbelt så stark som ett normalår.

Aktieköparna har laddat för utdelningssäsongen. I rapportfloden så har spararna vald gamla kända aktier med hög utdelning, som Swedbank, Tele2, Teliasonera, H&M och Boliden.

Aktier med god utdelning är bra i börsmånaden mars, säger statistiken flera årtionden tillbaka. Ofta är mars en betydligt svagare börsmånad kring 0% eller svagt minus, men utdelning står sig bättre inför bolagstämmona. Köp vid snö och sälj i tö kan gälla även i år, säger Hemberg.

De mest aktiva privathandlarna har också bytt fot från offensiva Xact Bull-val till mer defensiva Xact Bear 2. /claes hemberg

publicerad
28 februari 2013
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Nytt nummer! Läs om förtroendekrisen som skakar branschen. #finans #svpol #magazinecover #hållbarhet #finansliv #sustainability #cover #swedbank #finansbranschen #danske
Följ @Finansliv på Instagram