Gå direkt till textinnehållet

Fler Bric-miljardärer

Antalet miljardärer i Bric-länderna är nu fler än i Europa. Och de är även på god väg förbi antalet i USA. Det handlar om dollarmiljardärer. Just nu 1 210 personer i världen.

Bric-ländernas framfart går att mäta på många sätt. Senaste året har antalet miljardärer där ökat procent. Från 193 till 301. Därmed har Bric-miljardärerna snabbt passerat antalet i Europas miljardärsklubb.

Japan däremot är rejält på efterkälken med blott 26 miljardärer, skriver Financial Times. Ett bland Bricländerna är Kina. 115 av Bric-miljardärerna åtefinns i Kina. 140 återfinns sedan fördelat i Brasilien och Ryssland. Bara 55 finns i Indien.

Men USAs roll på miljardärstronen väntas gå all världens väg, redan i år. Deras 413 stora miljardärsliga lär bli passerad redan i höst. För då lära Bric-miljardärerna ha tagit steget till absolut miljardärstoppen.

Om miljardärerna är lyckliga framgår inte från statistiken. Men få är riktigt unga. Snittmiljardären i USA är 66 år. Och antalet miljardärer säger egentligen ingenting om den breda ekonomin framväxt i Bric, även om det är en indikation att något är på gång. Har västvärlden missat tillväxten i Bric? // Claes Hemberg