Gå direkt till textinnehållet

Fler konton = bättre ränta

Tänk om banker släppte in fler olika inlånare på sina butikshyllor. Tänk en riktig räntetävling.  För spararnas skull. 

Inlåning eller utlåning borde fungerar egentligen som vilka marknad som helst. Utbud och efterfrågan. Ju större utbud desto bättre priser. Men oftast erbjuder en bank sällan olika inlåningsräntor. Utan bara EN. Varför ska den konkurrera med sig själva, tänker de. Just därför blir sällan räntorna något att skryta med.

I väntan på detta enkla grepp MÅSTE vi sparare gå runt till olika banker och fråga om bästa räntan på bolånet. Så kan vi också lyfta oss flera steg när det gäller bästa räntan på inlåning, lägst avgifter på konton och lägst avgifter på fonder. Vill vi så kan vi. Fördelen med de två sistnämnda (konto- och fondavgifter) är att de inte ändras, utan har vi valt rätt fondkonto och rätt fond, så vet vi vad vi betalar. Däremot kan lånebanker ganska ofta glida på räntelöftet. Så där räcker det inte med att sätta ned foten en gång, utan vi kan bli tvungna att återkomma en gång varje år för att se att räntelöftet fortfarande håller.

Men tänk tanken om en bank erbjöd flera olika inlåningskonton, eller fler olika räntefonder, som konkurrerar med varandra. Vilken spardröm! Eller är stoppas det under rubriken bankernas mardröm? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord