Fler räntebevis snart

Publicerat den 23 maj 2012 kl. 11:51

Ytterligare 3 räntebevis startar inom kort. Det är bra för spararna. Ju fler desto bättre enklare att bygga sin egen fond. Courtaget är ju ofta gratis. Priset är istället årsavgiften (idag 0,6%) för räntebevisen. Dessutom lär fler banker starta med räntebevis. Det kan säkert pressa priset och ge ännu större bredd i urvalet.

Idagsläget finns sex olika räntebevis i Sverige. De ger 4-8% per år. De är företagsobligationer i företag Ericsson, Stora, Carlsberg och Stena mfl. Inom någon vecka breddas de till tre ytterligare. Med 9 stycken att välja mellan börjar det blir riktigt intressant att själv bygga en företagsobligationsfond.Fördelen med att bygga själv är att du har en tydlig bild av räntan. Dessutom får du ned avgiften. För dagens företagsobligationsfonder är ofta betydligt dyrare och svåra att förutse.

 

Finns då ingen fördel med de traditionella företagsobligationsfonderna. Jo, de är lite som att åka buss. Du behöver själv inte hålla i ratten. Å andra sidan vet du inte exakt vad du får, eftersom fonden innehåller en stor mängd olika obligationer.

 

Och fortfarande kan jag bara tänka mig företagsobligationer 1-2 års sikt. Det är för pengar jag snart ska använda. Ett alternativ till sparkonto.

 

/claes hemberg