Gå direkt till textinnehållet

Flera bolag till börsen

(Almaty/Kazakstan) Idag besökte jag KASE, den kazakiska börsen i Almaty. Finanskrisen slog hårt mot börshandeln. Aktiehandeln föll till nära noll. Men fjolårets folkaktie oljabolaget Kaztransoil har lockat imponerande 34 000 aktieägare, vilket ger nytt hopp.

Statliga oljebolaget som såldes ut tidigare i år har blivit en succé. Inte en dag har kursen varit under startkursen. Samtidigt har bolaget hunnit med en rejäl utdelning.

”Nu väntar fler bolag gå till börsen. Vi talar om 5-6 bolag närmaste åren. Det är framför allt råvarubolag men även transportbolag”, säger Amina Turgulova, chef  över internationella relationer på KASE.

Idag domineras handeln på börsen av obligationer. Tidigare var det mest en aktiebörs, men sedan finanskrisen så har aktiehandeln tunnats ut till nära noll. Men framgången för Kaztransoil hoppas nu KASE ska bli en framgångssaga som kan sprida sig.kase

”Vi ska närmaste månaderna träffa 100 bolag för att väcka tanken hos dem att gå till börsen. Problemet har varit att bankerna är översållade med pengar och gärna lånar ut till en rabatterad ränta, säger Amina.

Men börsen är mer än bara kapital, förtroendet i affärer, kontakten med utländska investerare och samarbetspartner lär framgent bli en allt viktigare fråga för bolagen när de vill utvecklas.

/claes hemberg