Flyttvinst för sparare

(PENSIONER) Flytträtten börjar inom tjänstepensioner. Det väntas bli första steget, när flytträtten föreslås om två månader, erfar DN. Många sparare kan så enkelt skaffa sig 30-40% mer i pension.

 Svenska folket har sparat i pensionsförsäkringar på egen hand sedan 80-talet. Själv började jag 1987. Vad jag inte insåg var inlåsningen och avgifterna. Kombinationen var förödande. Det har redan kostat mig många 10 000-lappar i hemska avgifter. Och jag har inte kunnat inte sänka avgifterna eftersom jag är inlåst. Än värre tänkte pensionsbolaget att jag skulle mjölkas i 40 år. Nu kan det bli ett slut på det, efter halva tiden. Vi och många med mig kan se fram mot flytträtt.

Redan nästa år väntas flytträtten införas. Vi ska då kunna flytta våra så kallade tjänstepensioner. Därmed kan vi:

– Välja bort bolag med höga avgifter på själva försäkringen.
– Väla bort dyra fonder och istället välj billiga fonder
– Få ut mer genom att välja bättre fonder eller kanske aktier.

Bara genom de två första punkterna kan vi alla räkna hem betydande pensionspengar. Den enkla minnesbild att vi enkelt kan spara in 20% mer i pension för varje årtionde vi sparar. Jag som har mer än två årtionden kvar till pension räknar med att flytta och därmed ta hem hem 40-50% mer i pension. Den som är lite extra intresserad kan dessutom välja bland fler fonder och kanske aktier.

Sitter jag kvar kostar bara försäkringen mig 20% de nårmaste 20 åren. Hög fondavgifter kostar mer. Här kan jag enkelt sänka avgifter och ge mig själv 35-40% mer i fickan.

Hur konstigt det än låter är inte alla för flytträtt. Flera fack, svenskt näringliv och stora banker sitter på storkapital är oroliga för att dessa pengar ska flyttas ifrån dem. Och då tappar de kontroll befarar de, till förmån för spararna. Några säger också att spararna inte är mogna för flytträtt. För mig är det bissart. Är inte spararna redo att ta hand om sitt livs största besparing, så får de lägga manken till. Det är det värt. Sedan finns pensionssoffor för de som inte vill. Men de som vill måste få rätten att ta hand om sina pengar.

 

Vad gör du med flytträtten?/Claes Hemberg

publicerad
10 april 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram