Följ en insider

Småägarna litar hellre på sk insiders än börsprofeter. Mest omtyckta är Lundberg, Lundin och Schörling. Hexagon-vd:ns utförsäljning tog spararna också på orden och storsålde. Och jag tror också på insiders, men med en nypa salt.

  

Sök i insynsregistret http://shorturl.se/?XGDYa

Senaste tre månaderna har börsen fallit 5%. Då tror jag att insiders är en utmärkt aktieskola. Men inte för att de ser in i framtiden, utan för att de koncenterar sig på maskinrummet och lite grann struntar i börsen. Det borde även vi göra. Insiders ser istället på bolagets kuggar och försäljningsjobb. Och när det är som oroligast på börsen kan de tryggt se rakt in i verksamheten och att det rullar på ändå.

Avanza Bank privathandel juni:

Köp

Sälj
VolvoEricsson
Lundin MiningABB
SandvikH&M
TeliaSoneraSwedbank
HandelsbankenBoliden
ElectroluxNordea
SkanskaAtlas Copco
InvestorLundin Petroleum
NCCSEB
AstraZenecaHexagon

Därför tror jag att småägarna gör helt rätt att luta sig mot insiders, särskilt när det är just oroligt på börsen. För när börsen är som otydligast, brukar vi sparare överreagera. Att då ha flera insiders som ledljus, kan vara en riktigt bra idé. Och insiders ger givit spararna både köp- och säljidéer.

Under juni var det extra tydligt. De mindre aktieägarna har under juni köpt Volvo och Skanska liksom storägaren Fredrik Lundberg. De har även köpt Lundin Mining likt Lundinfamiljen.

Tydligast reagerade spararna när Hexagons VD och storägaren Schörling sålde aktien. Småägarna har sedan dess sålt 36% fler aktier än de köpte.

Men sparare går även emot insiders. Atlas Copco:s VD köpte under perioden. Men spararna har sålt 16% mer än de köpt bolagets aktie. Liksom de sålde många andra verkstadsbolag. Omvänt så sålde Electrolux vice vd nyligen större delen av sitt innehav, men här storköpte istället spararna senaste månaden 13 procent fler aktier än de sålde.

Men se upp för hemkära insiders. Vi måste komma ihåg att de största bolags-bubblorna också eldats på av deras överoptimistiska vd:ar. Det är vd:ns jobb att vara optimist. Håller de vad de lovar, måste vara första kontrollpunkten. Insiders i småbolag tror jag inte ett ögonblick på.

Sök i insynsregistret själv. Hur agerar de i dina bolag? http://shorturl.se/?XGDYa

Vilka är dina favoritinsiders? /Claes Hemberg

publicerad
30 juni 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram