Gå direkt till textinnehållet

Följ SKF-John

08.00 i morgon börjar floden av svenska bolags rapporter. SKF är för mig bolaget som öppnar dammen. Äntligen får vi se vad siffrorna och framtidsprognoserna verkligen säger. Det påverkar många aktier och Sverigefonder.

Det mesta av oro över Grekland, Italien och Irland är på väg att skingras. Äntligen kan lämna nationalekonomi för en stund tala riktiga börssiffror istället. Det är ju trots allt i bolagen som aktiesparare och fondsparare har sina pengar.

Det är dags för bolagens siffror för andra kvartalet. Och startskotten är för mig SKF. Ja, SKF blir på många sätt en murbräcka. Deras kullager finns i många branscher och de är tunga i tillväxtländer. De är mångbenta. De har både råvarupriser, lokal konkurrens, energipriser och världens tillväxt i potten när deras aktie ska utvärderas. Kort sagt tycker jag att SKF är en viktig börstermometer att följa.

Blir SKF en besvikelse kan jag tänka mig att lätta på mina verkstadsaktier. Blir SKF en fullträff, så kan jag tänka mig att vikta över lite mer till verkstäderna. Nu ska jag inte förringa Tom Johnstone, SKF-vdn. Alla bolag kommer inte följa ”John på SKF””, men vad John på SKF lyckats med säger mycket och är en tydlig signal att lyssna på.

Så följ SKF-John. 08.00 i morgon kommer siffrorna. Några minuter senare lär de de första analyserna finnas på sajter som www.di.se, www.placera.nu, www.e24.se och många fler. Och många andra aktier lär följa efter i samma riktning som SKF. Ja, hela börsen lär hänga på.

Sedan efter helgen är det bara att hålla i sig. Måndagen blir rätt lugn med Axfood. För på måndagar tar tydligen bolagen det lugnare. På tisdagen den 19e blir det däremot riktigt fyrverkeri med 8 storbolag. Häftigt, tur att vi då har SKF som en liten försmak. Och sedan blir det intensiv läsning dag efter dag. I flera veckor. Många rapporter dyker upp före börsöppning, så det finns all anledning att läsa på nätet. Och vara beredd.

Jovisst kom ett bolag med siffror i dag, SEB, som tjänar mindre på räntorna och aktien föll. Men alla sparare borde hurra. För det är många fler sparare i SEB än aktieägare. Att banken inte lyckas skära emellan på räntorna, tyder på att vi konsumenter sätter hårt mot hårt. Bra, tänker jag. Fortsätt pruta. Nu väntar jag istället SKF! I morgon 08.00!

Vilken rapport ser du som vägledande? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord