Gå direkt till textinnehållet

Folkfientlig folkaktie igen

Ägare i Teliasonera har nu fått ett extra erbjudande på sitt konto. Sälj var 28e aktie för 62 kronor. Ditt vägval är 1)sälja rätterna eller 2)sälja den där 28e aktien för 62 kronor. Du gör allt gratis. Gör du inget förlorar du pengar.

 

Jo, nu har Telia satt sina småägare i klistret ännu en gång. 2005 var det en liknande inlösen och då förlorade 200 000 svenskar 100-talet miljoner för de förstod inte handgreppet. Därmed har Teliasonera själva satt sig på piedestalen över landets mest folkilska folkaktier.

Denna gång är det bara 20-talet miljoner på spel. Men ändå. Varför dessa knepigheter. Jo, utländska ägare gillar möjlighet att fly skatt. Och du kan få 17% extra betalt för var 28e aktie. I praktiken innebär det att en halv procent av ditt värde i Telia står på spel. Gör du inget så tappar du 0,6% av ditt värde i Teliaaktien. Och summan är så liten att 9 av 10 Teliasparare lär strunta i hela processen. Vilket innebär att storkapitalet tjänar motsvarande summa. Inte så snyggt av en statens sist afolkaktie, tycker jag.

Det hela är som en extra utdelning, utöver den ägarna också får. Tyvärr har Telia valt en bedrövligt knepig metod. Men nu är det bara att bita tag. Enklast är att sälja rätterna över börsen redan i dag. Visst kan priset variera lite närmaste veckorna. Men sälj så är du av med det. Att istället sälja vart 28e aktie… är lika struligt som det låter.

Vad gör du med dina Telia? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord