Fondbolag dör ut

Tvekande fondsparare gör att allt fler små fonder läggs ned. Nu senaste är det fondbolaget Stella Asset Management i Malmö som lägger ned. Sälj andelarna är mitt råd. Att vänta på nedläggningen är en snårig historia.

Senaste året märks att mindre fondbolag har fått det rejält mycket svårare att klara sig. Fallande intresse bland fondsparare gör att särskilt de små fonderna tappar pengar och därmed allt oftare pressas att lägga ned. För de små fonderna har inte den stora försäljningsorganisationen som sålt in fonderna, utan de har under många år vunnit mark på en bred folklig debatt om fondsparande. De har ofta vunnit på bra fondresultat och att finnas med i PPM.

Men när motvinden i spardebatten slagit till senaste 4-5 åren så har de små fonderna fått enorma problem. -55 mdr sålde svenskarna fonder för 2011. Även 2012 var motigt. Då har de stora fondjättarna kammat hem marknadsandelar. De har genom stora kontorsnät med säljare som står på tå över hela landet beredda att hugga tag i varje bankkund som passerar. Så har även negativa sparare fåtts att spara vidare, trots att de varit skeptiska.

Men småfonderna utarmas och har svårt att hämta hem nya pengar när sparare säljer i vredesmod. Hedgefonden Consepio med Ragnhild Wiborg vid rodret har haft en tuff resa och lades ned i oktober. Fondbolaget Davegård & Kjell såldes till Gustavia Fonder redan tidigare. Och många andra små fondbolag har fått löpa plankan senaste åren.

Några mindre fondbolag har också hittat en livlina och jobbar numera ihop med eller har sålt verksamheten till andra försäljningsorganisationer: PPM-rådgivare som agerar säljare och säljer så fondbolagetsn Jag tänker på fondbolaget som Granit Fonder och Scentia Fonder.

Mitt råd:
– små fondbolag är ofta vassa, annars överlever de inte. Därför väljer jag gärna små fondbolag. Men bra med små pengar eftersom små fonder också är mer känsliga.
– Men när fonderna krymper ihop och inte kan täcka sina löner så måste de lägga ned – oavsett hur bra eller dåligt fonden ha gått. Sälj då dina andelar. Ofta är har du 2-3 månader på dig

/claes hemberg

publicerad
8 januari 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram