Fondbolag i robotdebatten

Fondbolag skriver i di att de är oroade för robotarna sänker allmänhetens förtroende och att börsen granskar sig själva, säger de är ohållbart. Bra att fler engagerar sig i robotfrågan.

Robotdebatten har mycket skett i kulissen. Jag har hört den från såväl anställda på banker, fondbolag, riksbanken, finansinspektionen, politiker, tjänstemän mfl. Men den öppna debatten har varit mest avvaktande och frågande. Nu är det tre fondbolagen som tar till orda. ”Robothandeln underminierar hela förtroendet för aktiemarknaden och svenskarnas sparande i aktiefonder”.

Dessutom förväntar sig fondbolagen att Stockholmsbörsens övervakning inom kort förläggs utanför den egna börsens regi. Intressekonflikten är uppenbar, menar bolagen. Och säger att robothandeln har satt frågan under blixtbelysning. Detta är minsann en intressant och föga diskuterad fråga.

De tre fondbolagen som ger sig in i debatten är alla tre mindre fondbolag – Spiltan, Strand och Granit. Det är väl symtomatiskt att det är tre mindre fondbolag som säger ifrån. De har lång erfarenhet och sitter själva med fötterna direkt i orderflödet. Deras ord kanske inte väger jättetungt, eftersom de är små fondbolag, men tittar vi på dessa fonddirektörers erfarenhet så är det få personer som vart med fler år och har mer gedigen känsla för den dagliga börshandeln. Här ligger många anställda hos de stora fondjättarna i lä.

Vilka fler borde delta i debatten? Vilka aspekter saknar du?/ Claes Hemberg

(tyvärr finns den inte att länka till på nätet)

publicerad
15 september 2011
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Nytt nummer! Läs om förtroendekrisen som skakar branschen. #finans #svpol #magazinecover #hållbarhet #finansliv #sustainability #cover #swedbank #finansbranschen #danske
Följ @Finansliv på Instagram