Gå direkt till textinnehållet

Fondskatt kan bli noll

En promille så mycket kostar den nya fondskatt som kommer vid årsskiftet. Det är inget att yvas över. Du kan ändå pruta på effekten och kan dessutom helt slippa den. Det är bara att välja!

Från årsskiftet flyttas en skatt, från fondbolagen, direkt till spararen. Den är på 0,12 procent. Det innebär cirka en ynka promille. Är detta då en skatt att höja rösten för? Nej, inte alls. Men ämnet sätter fokus på en viktig fråga. Hur små avbräck får står effekt. Men jag begriper inte;  Hur kan de samma fondbolag klaga på en promille i skatt, när de själva tar ut fondavgifter som är 15-20 gånger högre.

Och här finns också lösning. Tycker du att nya fondskatten är allt för hög, så gå då in och byt fond. Du kan säkert sänka avgiften med hela 1%. Plötsligt är fondskatten på 0,12 närmast försumbar. Du har ju redan sänkt din totala avbräck med 0.9 proent. Det är bara att gå in på fondtorget och markera ”avgifter” så får du fram de billigaste i varje kategori.

Du kan dessutom helt slippa den nya fondskatten. Lösningen heter då paket. Inte julpaket, men väl olika slags sparkonton som fungerar som paket för dina fonder. Sparar du dina fonder i en kapitalförsäkring eller nya investerarsparkontot så slipper du skatten. helt. På dessa konton har du dessutom ingen vinstskatt, utan ynka 0m 0,5% skatt per år. Det ger 10-15% mer på dina Sverigefonder närmaste årtiondet. Så varsågod!

Nej, bli inte upprörd över nya fondskatten. Av de som upptäcker den kommer få betala den. De flyttar. Bli istället upprörd över att du själv inte väljer billigare fonder. Där har du den stora kosingen att försvara. Välj samtidigt låg skatt på någon av kontona ovan och du tillhör snart de bästa spararna i landet. Så enkelt! För låga avgifter slår det mesta, visar det sig.

Vad gör du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord