Fondsparare tillbaka

Bästa julibörsen på flera år fick svenska sparare att storköpa aktiefonder för 5 mdr. Och valen ser kloka ut. Med några få misstag.

 

Fondspararna har varit på bettet denna sommar. I takt med att börsen steg köpte också fondspararna mer aktiefonder. Intresset för aktiefonder steg till största sommarköpen i aktiefonder sedan den stora återhämtningen 2009.

Fondköp i juli
1) USA
2) Global
3) Sverige
4) Japan
5) Europa
Fondsälj i juli
1) Östeuropa och Ryssland
2) Asien
3) Kina
4) Norden
5) Indien

 

 

Svenskarna tycks välja de fonder som gått bäst i år. För här finns just USA, global- och Sverigefonder.

Mest köpte svenskarna USA-fonder. Hela hälften av alla köp till USA, vilket är högsta nivån på flera år. Japanfonderna fortsätter också att locka. 13% av svenskarnas nysparande har gått dit i år. Det är en mycket hög siffra med tanke på att det ekonomiska experiment som pågår där.

När det gäller försäljningarna av tillväxtregioner som Ryssland och Kina så förstår jag om sparare tröttnat på fallande kurser. Kanske är det Putin som avskräcker dessutom. Nu väntar jag mig att återhämtar sig i takt med övriga ekonomin. Tvekar du så lägg då mer i breda tillväxtfonder, tänker jag, så blir du inte lika beroende av enskilda ledare eller utspel.

 

Men när det gäller prislappen på fonder slarvar många svenskar. Bara 1 av 10 fondval är lågprisfonder senaste åren. Hittills i år har nivån stigit till 30 % som gått till lågpris, men under sommaren har den nivån fallit under 10 %-strecket.

 

Svenskarna har också lagt pengar på obligationsfonder. Men det är mer svårbegripligt. Obligationsfonderna utvecklades visserligen starkt när räntorna pressades åren 2008-2012. Men senaste året när allt fler väntar på stigande räntor tickar de flesta obligationsfonderna bara plus 1 procent. Det tycks spararna inte ha upptäckt och när räntorna stiger närmaste åren lär obligationsfonderna får än större problem. Senaste häromdagen kungjorde norska oljefonden att de säljer obligationer. Det borde även svenska sparare tänka.
/Claes Hemberg

 

publicerad
12 augusti 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram