Fondspararna vinnare

Svenska börsen har liknat mest den häftigaste åkatraktionen på Liseberg den senaste tiden. Istället är fondspararna med fokus på utlandet sommarens vinnare.

Senaste dagarna har rader av svenska bolag lämnat sina färskaste siffror. Och börsen har rasat pladask, och nått årslägsta. Det är analytikerna som räknat fel på kronan. För bolagen går bra. Men översatt till svenska kronor har vinsterna inte blivit så imponerande. Och kurserna är ned både 10-15 procent i många exportbolag.

Men jag tar det hela med ro. Att svenska bolag går bra är viktigast. Kronan får vi leva med. Och så blir vi påminda om att kanske inte spara allt i svenska pengar. Den här sommaren är istället fondspararna de bästa förebilderna. De sparar ju ofta i både rupie, dollar, rubel, euro, yuan mm.

Svenska sparare har också reagerat mycket olika senaste tiden. Fondspararna har mest inte alls märkt av turbulensen i på svenska börsen. De har ju semester och många av deras många utländska fonder har gått bra. Indien, USA och Ryssland är upp 6-8 % under sommaren. Även Kina och Brasilien är på plus.

Aktiefolket däremot är nervösa. Den privata aktiehandeln är ökat under juli. Optimister försöker hoppa mellan tuvorna. Men det är en svår konst. Bara mycket få klarar av det. Det är lätt gjort att sälja i stress och köpa under press. Nej, att handla på en börs som gör stora kast är mest som att jonglera med knivar… Läser vi istället de många positiva framtidsutsikterna ser det gott ut även för svenska bolag, även om det just nu är mest oreda.

Handlar du i sommar?/claes hemberg

publicerad
19 juli 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram