Gå direkt till textinnehållet

Fondspararna vinnare

Svenska börsen har liknat mest den häftigaste åkatraktionen på Liseberg den senaste tiden. Istället är fondspararna med fokus på utlandet sommarens vinnare.

Senaste dagarna har rader av svenska bolag lämnat sina färskaste siffror. Och börsen har rasat pladask, och nått årslägsta. Det är analytikerna som räknat fel på kronan. För bolagen går bra. Men översatt till svenska kronor har vinsterna inte blivit så imponerande. Och kurserna är ned både 10-15 procent i många exportbolag.

Men jag tar det hela med ro. Att svenska bolag går bra är viktigast. Kronan får vi leva med. Och så blir vi påminda om att kanske inte spara allt i svenska pengar. Den här sommaren är istället fondspararna de bästa förebilderna. De sparar ju ofta i både rupie, dollar, rubel, euro, yuan mm.

Svenska sparare har också reagerat mycket olika senaste tiden. Fondspararna har mest inte alls märkt av turbulensen i på svenska börsen. De har ju semester och många av deras många utländska fonder har gått bra. Indien, USA och Ryssland är upp 6-8 % under sommaren. Även Kina och Brasilien är på plus.

Aktiefolket däremot är nervösa. Den privata aktiehandeln är ökat under juli. Optimister försöker hoppa mellan tuvorna. Men det är en svår konst. Bara mycket få klarar av det. Det är lätt gjort att sälja i stress och köpa under press. Nej, att handla på en börs som gör stora kast är mest som att jonglera med knivar… Läser vi istället de många positiva framtidsutsikterna ser det gott ut även för svenska bolag, även om det just nu är mest oreda.

Handlar du i sommar?/claes hemberg

»I dagsläget har de generativa AI-chatbotarna fortfarande mycket att lära«, skriver Finanslivs tf chefredaktör Julia Nilsson.
Läs Julia Nilssons ledare

Debatt: »Fondavgifter kostar spararna en förmögenhet«

»Dyra och ofta ganska dåliga fonder där spararna sitter inlåsta på grund av en överhängande skatteskuld är en guldgruva för fondbolagen, men en dålig investering för privatspararna«, skriver Erik Nordenskjöld på värdepappersbolaget Citroneer.
Läs debattartikeln