Gå direkt till textinnehållet

Fondspararna vinnare

Svenska börsen har liknat mest den häftigaste åkatraktionen på Liseberg den senaste tiden. Istället är fondspararna med fokus på utlandet sommarens vinnare.

Senaste dagarna har rader av svenska bolag lämnat sina färskaste siffror. Och börsen har rasat pladask, och nått årslägsta. Det är analytikerna som räknat fel på kronan. För bolagen går bra. Men översatt till svenska kronor har vinsterna inte blivit så imponerande. Och kurserna är ned både 10-15 procent i många exportbolag.

Men jag tar det hela med ro. Att svenska bolag går bra är viktigast. Kronan får vi leva med. Och så blir vi påminda om att kanske inte spara allt i svenska pengar. Den här sommaren är istället fondspararna de bästa förebilderna. De sparar ju ofta i både rupie, dollar, rubel, euro, yuan mm.

Svenska sparare har också reagerat mycket olika senaste tiden. Fondspararna har mest inte alls märkt av turbulensen i på svenska börsen. De har ju semester och många av deras många utländska fonder har gått bra. Indien, USA och Ryssland är upp 6-8 % under sommaren. Även Kina och Brasilien är på plus.

Aktiefolket däremot är nervösa. Den privata aktiehandeln är ökat under juli. Optimister försöker hoppa mellan tuvorna. Men det är en svår konst. Bara mycket få klarar av det. Det är lätt gjort att sälja i stress och köpa under press. Nej, att handla på en börs som gör stora kast är mest som att jonglera med knivar… Läser vi istället de många positiva framtidsutsikterna ser det gott ut även för svenska bolag, även om det just nu är mest oreda.

Handlar du i sommar?/claes hemberg

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika