”För mycket likvider”
(USA) Spararna behöver tänka om och lära om. Kontanter växer knappt inte alls. Vi behöver hjälpa sparare att bygga på lång sikt, säger Johan Stackelberg, Nordenchef Black Rock, som möter oss på vår sparresa i New York.
Sparresan börjar med smygpremiär på en ny kortfilm, där Black Rock ritar upp spararnas oro och behov. Att en bank satsar på film för att förklara situationen säger något bara det. Våra val är inte rationella. Vi behöver väckas och många vill ha enkla svar.
Filmrösten är tydlig: ”Spararna har svårt att förstå kasten på börsen, vi lever längre, vi behöver själva se över våra pensioner och har i dag en stor del av pengarna som likvida medel. Samtidigt är räntorna historiskt pressade”. Och spararna med på resan får tillfälle att tycka till om filmen, inför sista klippningen.
Äntligen en bank som erkänner spararnas missförstånd och ibland missriktade oro. Kombinationen med spararnas oro, behov av pensioner och på mycket räntepengar pekar också på en stor konflikt där många sparare riskerar att bli mycket besvikna på sina pengar.
Black Rocks breda svar överraskar mig.
”Vi har utvecklat en ny typ av hedgefonder. Men det är inte de gamla hedgefonderna med fokus på extrema avkastningar, utan våra ska ge jämn och förutsägbar avkastning. Med detta fokus har vi startat 9 fonder sista åren”, berättar Devan Marshall, alternativa investeringar på Black Rock.
I mångas ögon har hedgefonderna bubblat över senaste åren. Tidigare var det enkelt att starta en hedgefond. Fram till 2008 lovade många hedgefonder att de skulle ge bra betalt oavsett börsklimat. Många av dessa finns inte heller i dag.
Black Rock menar att spararna är trötta på att deras personliga kapital vinner och tappar värde så hastigt, utan spararna vill se en jämnare utveckling på värdet. Svaret menar Black Rock är att spara i flera potter med olika inriktningar – hedgefonder. Några som fokuserar på aktier, obligationer, krediter, fastigheter och på olika marknader. Så kommer spararna alltid ha tillgång till kapital. Till skilllnad från vanliga aktiefonder kan de också utvecklats mer jämnt.
Det låter på mig som ett balanserat sparande. Fördelen med hedgefonderna är att spararna där får en rejäl stötdämpare. Men priset är inte gratis. Avgifterna 1,5% är ändå lägre än vad snittsvensken i dag betalar; 1,6% för en vanlig aktiefond. Men det är betydligt mer än billiga indexfonder med avgifter på 0,4%, där spararna själva kan styra och ställa mer. Men många saknar det intresset. Den viktigaste frågan kanske ändå är:
Hur balanserar du ditt sparande?/Claes Hemberg