Förhandeln i Twitter upptrissad

Förhandeln i Twitter visar på ett upptrissat och småhysteriska intresse. Priset har senaste dagarna ökat från 17 till 44 dollar och sedan fallit till 26 igen. Där ska den starta idag. Men är det något att spara i?

Twitter börsnoteras till ljudet av pukor och trumpeter. Detta är den största börsnoteringsveckan sedan 2007, rapporteras på allt mer gälla röster på Wall Street. 16 börsnoteringar, med 30 mdr sek nya pengar in, varav Twitter står för hälften. Upptrissat?

Twitter förhandeln
Förhandeln i Twitter senaste dagarna visar på priser från 17 till 44 dollar. Dagens öppningspris på 26 är därmed varken billigt eller dyrt. Det vet vi först om några månader.

Bara senaste veckan har priset från lockpriserna 17-19 dollar nu höjts till startpriset 26. Uppstressat?

Det talas om hur ovana aktieköpare som köper sin första aktie i ett bolag de inte känner till vad de gör. Uppjagat?

Lägg till att detta är den största noteringen sedan 18 månader då Facebook snubblade in på börsen. Ett bolag som tjänar pengar och värderades 10 gånger större. Jämförelserna haltar. Upp-pratat?

Nej, att köpa nynoterade bolag innebär att vi i praktiken köper okända bolag. Det tar många månader innan bolagen bevisat sig, vi förstår att tolka deras fakta och ambitioner. Nya bolag är en gissningslek. Även erkända Twitter-tumbola.

Andra uppjagade noteringar tjänar som bra inspiration. Sociala mediet Groupon börsnoterades på 26 dollar och föll till 2,6 och idag på 10 dollar. Eller varför inte se på Facebook. Kursen halverades på tre månader. Idag är den plus. Men variationen säger något, som jag inte tror de flesta svenskar har stålmage att spara i.

Och vi måste medge. Att spara i 1-2-3 aktier är närmast ingen idé alls. Det blir ett lotteri. Vi ser hur aktieägare först vid 6-7 aktieval börjar få en vettig avkastning på pengarna. 

Köper du Twitter?/claes hemberg

publicerad
7 november 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram