Gå direkt till textinnehållet

Förhandeln i Twitter upptrissad

Förhandeln i Twitter visar på ett upptrissat och småhysteriska intresse. Priset har senaste dagarna ökat från 17 till 44 dollar och sedan fallit till 26 igen. Där ska den starta i dag. Men är det något att spara i?

Twitter börsnoteras till ljudet av pukor och trumpeter. Detta är den största börsnoteringsveckan sedan 2007, rapporteras på allt mer gälla röster på Wall Street. 16 börsnoteringar, med 30 mdr sek nya pengar in, varav Twitter står för hälften. Upptrissat?

Förhandeln i Twitter senaste dagarna visar på priser från 17 till 44 dollar. Dagens öppningspris på 26 är därmed varken billigt eller dyrt. Det vet vi först om några månader.

Bara senaste veckan har priset från lockpriserna 17-19 dollar nu höjts till startpriset 26. Uppstressat?

Det talas om hur ovana aktieköpare som köper sin första aktie i ett bolag de inte känner till vad de gör. Uppjagat?

Lägg till att detta är den största noteringen sedan 18 månader då Facebook snubblade in på börsen. Ett bolag som tjänar pengar och värderades 10 gånger större. Jämförelserna haltar. Upp-pratat?

Nej, att köpa nynoterade bolag innebär att vi i praktiken köper okända bolag. Det tar många månader innan bolagen bevisat sig, vi förstår att tolka deras fakta och ambitioner. Nya bolag är en gissningslek. Även erkända Twitter-tumbola.

Andra uppjagade noteringar tjänar som bra inspiration. Sociala mediet Groupon börsnoterades på 26 dollar och föll till 2,6 och i dag på 10 dollar. Eller varför inte se på Facebook. Kursen halverades på tre månader. I dag är den plus. Men variationen säger något, som jag inte tror de flesta svenskar har stålmage att spara i.

Och vi måste medge. Att spara i 1-2-3 aktier är närmast ingen idé alls. Det blir ett lotteri. Vi ser hur aktieägare först vid 6-7 aktieval börjar få en vettig avkastning på pengarna.

Köper du Twitter?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord