Gå direkt till textinnehållet

Förlåter spararna Fi?

Myndigheten lät banken låsa in 20 000 redan hårt pressade sparare. Vad sparare behövt i den stressade situation var stöd och hjälp, inte lås och bom. Nu frågar sig spararna: Hur mycket fi-buffert, behöver vi?

Aldrig har allmänheten diskuterat och ironiskt skämtat om bankers öppethållande så intensivt. Det har synts på mejl, insändare i tidningar och hörts på telefonen och bussar. Aldrig har så många banker försvarat en konkurrerande banks rätt att hålla öppet. Det är bara en myndighet som tyckt annorlunda. I dag såldes HQ banks och HQ fonders kunder till Carnegie. På dagens presskonferens ber likvidatorn om ursäkt till spararna för att banken hade stängt en vecka. Han menar att det var enda vägen. Men han nämner inte hur Finansinspektionens tvingade in honom i detta hörn. Hade Fi bara öppnat för en 2 månader lång nedmontering så hade bankkunderna aldrig hamnat bakom lås och bom.

Och många är det som tassar kring den heta gröten. För visst är det känsligt att kritisera polisen, domaren och främsta laglobbyisten i finanssverige. HQ-ledningens skuld för denna oreda råder det ingen tvekan. Men att Finansinspektionen skulle segla upp som en svart petter och tvinga fram en akut bankstängning, överraskar nog de flesta.

Reaktionen har inte uteblivit. Aldrig har vi sett så många konkurrerande bankmänniskor gå samman och kritserat FI för att låsa in bankkunder hos en konkurrerande bank. Ingen försvarar HQ-ledningen, men kritiken mot hur de behandlar en konkurrent har aldrig varit så unison. I dag får inspektionen en avhyvling av Douglas. Igår var det SEB-Annika som skakade på huvudet. Och många många fler har hörts ryta ömsom skaka på huvudet. Hoppas nu att den kokande kritiken från allmänheten och branschens irriterade förvåning nått fram till inspektionen. För en bank ska inte ha stängt. Inte en vecka, inte en minut. HQ-bankkunder är på måndag morgon återigen fria sparare! Vad tycker du om fi:s agerande?

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord