Gå direkt till textinnehållet

Försäkringsmäklare stoppas

Den kanske fulaste formen av råd kring sparpengar ska nu stopas. Provisioner som lockar rådgivare att sälja dyra produkter blir förbjudna. Telefonsamtal från lömska försäkringsmäklare kommer snart att upphöra. Inte en dag för sent.

Sedan flera år har försäkringsförmedlare ringt runt, bokat möten och sålt ofta obegripliga produkter, ofta till äldre damer i välbeställda områden. Säljarna har erbjudit ”fantastiska strukturerade produkter med enastående hävstång”.

Vad de verkligen har sålt är 100-lappar för 110 kronor styck. Efter tre-fyra år har spararen i bästa fall fått 100 kronor tillbaka. Så har sparare köpt avgifter och inte fått något för pengarna, förutom just avgifter.

Det har i alla fall inte gått jättemycket minus har sparare nästa skyddat säljare, när jag tala med dme. Och det är just en taktik som säljarna haft. Liten risk, men höga avgifter, gör att sparare inte blir jättemissnöjda. Utan bara lite missnöjda. Och därför har de kunnat fortsätta

När jag har klagat på säljarna att deras strukturerade produkter saknar tillväxtpotential. Delarna i produkten är för dyra. Då svarar de ”Då kan du alltid öka på hävstången”. Lägg in 1 000 kronor till så ökar chansen. Men återigen luras de. De säljare 1000-lappen men låter bara 300 kronor nå kontot. Resten tar de i avgift.

Nu försvinner de inte bort redan i morgon eftermiddag. Det lär dröja åtminstone till årsskiftet. Så sänk inte garden när det ringer i luren. Det kan fortfarande vara en försäkringsmäklare.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord