Gå direkt till textinnehållet

Fula ord och goda råd

Misstänksamma blickar, fula ord och till och med hot är allt vanligare i det vardagliga samtalet på sjukhus, myndigheter och bankkontor. Det har inte nödvändigtvis något med just banken att skaffa. Och det ska inte förväxlas med förhandlingen mellan en allt mer påläst sparare och kompetent rådgivare. Något som påverkar på alla bankens våningar och inte bara de i gatuplan.

Senaste åren upplever vi ett allt tuffare tonläge mellan människor på bussen, på bio och i kön på apoteket. Tyvärr innebär det att yrkesroller i det offentliga rummet som sjuksköterskor, bibliotekarier och bankfolk får tåla allt mer tvära bemötanden och fula ord. I det fallet har jag ingen medicin, men jag tror på nolltollerans. Jag noterade häromdagen en situation på ett sjukhus där en kvinnliga sköterskan lämnde över till en manlig sköterska eftersom patienten använt ett nedsättande ord. Sjukhuset kan ju inte gärna skicka ut patienten på gatan, men att byta sjuksköterska var en effektiv markering. Det skulle även kunna ske på en bank.

Men vi får inte blanda ihop det tuffare tonläget i det allmänna samtalet med rådgivningen på banken. Visst har även sparare blivit mer kräsna de senaste åren. Och det måste vara rätt. Ju mer pålästa spararna är desto bättre råd kan banken också ge. Sjävklart kan sparare ha fel fakta på bordet, men hellre att de har fel fakta än ingen alls. Då är ju spararen i alla fall intresserad. Hellre då ta chansen att utbilda spararen i effekten av 1,5% avgift kontra en fond med avgiften 0,5%. Istället för att försöka lova aktiv avkastning, vilket vi sett

I det perspektivet är helt rätt att nya 10 000 bankanställda ta rådgivningskörkort. Det blir dubbelt fler än vi har i dag. Det gör förhopppingsvis rådgivningen bättre, jämnare med mer fokus på spararens avkastning än bankens egna vinstmarginaler.

Och den andra debatten, den om säljhets i bankvärlden, är inte heller över. Provisionsförbud lär stoppa en del PPM-säljare och försäkringssäljare. Flytträtten lär också ställa krav på service och bemötande på ett nytt sätt. Det går inte att administrera flyttar på 3 månader, när folk i dag vet att betala räkningen går på 1 sekund. Plötsligt blir det administrationen i bankvärlden som måste skärpa sig, för att inte relationen till kunden ska spåra ur. För annars kan bankfolk i frontlinjen inte ta emot spararna på ett professionellt sätt. Därför borde antaligen även administratörer plugga rådgivning, för att bättre förstå vilka frågor, krav och förväntningar som väcks i en allt mer öppen värld.

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord