Gå direkt till textinnehållet

Fult med pengar?

Pengar och aktiebörs är någonting ganska nytt för svenska folket. I vår nya relation famlar de flesta. Ja, bara 2 av 10 följer skolboken i privatekonomi. Följ P1 Tendens i veckan!

Det var bara sedan 7-8 generationer som svenskarna fick sina första egna pengar i handen. Det var i början på 1800-talet. Några mynt hade visserligen bytt plats före detta. Men före det dominerdes privatekonomin av byteshandel. Först när vi svenskar tog våra första jobb i fabriken eller anställd någonstans fick vi också vår första veckolön som sedan blev månadslön.

Att svenska folket fick pengar i handen upptäckte också bankväsendet. I början på 1820-talet öppnades första sparkontot för vanligt folk. Och sparformen blev en succé och dominerar än i dag. Inte konstigt att många svenskar ännu i dag ser sparande som något passivt, ointressant och lönlöst.

Inte förrän 170 år senare fick svenskarna sina andra sparform; aktiefonder – allemansfonderna 1984. Fram till dess hade bara människor med slott sparat i aktier. Det var däremot inte storkapitalet som tryckte på folk börssparandet, utan socialdemokratin. Det var en nödvändighet. Samhällets ekonomiska tillväxt hade rasat ihop. Nu var svenskarna tvungna att börja spara på egen hand. Då krävdes bättre ränta en ett simpelt räntekonto. På bara tio år tog miljontals svenskar chansen och sparade tillsammans historiska 80 mdr.

Men denna sanning gick inte fram till folket. Många började att börsspara för att få skatterabatt. Och ännu i dag är det bara 20-30 procent av svenska folket som gör mer genomtänkta val i sparvärlden. Majoriteten månadssparar lite och tror sig vara nöjda med det. De betalar hiskliga avgifter utan att tveka. Det har låsta pengar i 30-40 år, utan att klaga. Tur nog har många fler tjänstepension och alla har PPM-pengar.

Men det samhället som ordnat det. Istället är det fåtalet som tycks har insett hur vårt samhälles ekonomi stramas åt allt mer och vi själva tvingas ta ett större eget ansvar.

P1 sänder nu en programserie på temat Fult med Pengar? http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3381 Låt oss hänga på debatten. Vad säger du – hur är svenskarnas syn på pengar – har den förändrats – är det bra? /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord