Fult med pengar?

Pengar och aktiebörs är någonting ganska nytt för svenska folket. I vår nya relation famlar de flesta. Ja, bara 2 av 10 följer skolboken i privatekonomi. Följ P1 Tendens i veckan!

Det var bara sedan 7-8 generationer som svenskarna fick sina första egna pengar i handen. Det var i början på 1800-talet. Några mynt hade visserligen bytt plats före detta. Men före det dominerdes privatekonomin av byteshandel. Först när vi svenskar tog våra första jobb i fabriken eller anställd någonstans fick vi också vår första veckolön som sedan blev månadslön.

Att svenska folket fick pengar i handen upptäckte också bankväsendet. I början på 1820-talet öppnades första sparkontot för vanligt folk. Och sparformen blev en succé och dominerar än idag. Inte konstigt att många svenskar ännu idag ser sparande som något passivt, ointressant och lönlöst.

Inte förrän 170 år senare fick svenskarna sina andra sparform; aktiefonder – allemansfonderna 1984. Fram till dess hade bara människor med slott sparat i aktier. Det var däremot inte storkapitalet som tryckte på folk börssparandet, utan socialdemokratin. Det var en nödvändighet. Samhällets ekonomiska tillväxt hade rasat ihop. Nu var svenskarna tvugna att börja spara på egen hand. Då krävdes bättre ränta en ett simpelt räntekonto. På bara 10 år tog miljontals svenskar chansen och sparade tillsammans historiska 80 mdr.

Men denna sanning gick inte fram till folket. Många började att börsspara för att få skatterabatt. Och ännu idag är det bara 20-30 procent av svenska folket som gör mer genomtänkta val i sparvärlden. Majoriteten månadssparar lite och tror sig vara nöjda med det. De betalar hiskliga avgifter utan att tveka. Det har låsta pengar i 30-40 år, utan att klaga. Tur nog har många fler tjänstepension och alla har PPM-pengar.

Men det samhället som ordnat det. Istället är det fåtalet som tycks har insett hur vårt samhälles ekonomi stramas åt allt mer och vi själva tvingas ta ett större eget ansvar.

P1 sänder nu en programserie på temat Fult med Pengar? http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3381 Låt oss hänga på debatten. Vad säger du – hur är svenskarnas syn på pengar – har den förändrats – är det bra? /claes hemberg

publicerad
28 februari 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram