Gå direkt till textinnehållet

Genuin börskramare

När börsen faller dyker börsskeptikerna upp på kö. Men de har inte mer rätt nu. Några tillfälligt negativa siffror kan alltid tala för räntor. Men hela världsbilden talar för börs, på ett aldrig så imponerande sätt.

 

Bara för att börsen går ned några dagar i sträck betyder det inte att börsskeptikerna får mer rätt. De har bara fått mer självförtroende och skriker högre. Och vi kan visst lyssna på skeptikerna också. Men vi ska inte tro att de har mer rätt nu. Bara för att de har kall greklandsvind sjunger i deras segel.

Tvärtom lyssnar jag mest på bolagen: Många imponerande starka bolagsrapporterna har överraskat oss under vårkanten. Minns du hur mycket SKF, Trelleborg och många flera bolag steg på rapportdagen? Det var inte ovanligt med 7,8 och 12%. Så bra är många av våra svenska exportbolag. Så mycket växer världens ekonomi i Asien, i Afrika… trots bråket på bakgården som kallas Europa.

 

Detta bolagens styrka och ekonomins knakande tillväxt är det så många som nu glömmer. För nu är det strulande greker som fångar makroanalytikernas blickar. Och när inte längre bolagen viftar med färska siffror är det istället dagsformen från Aten som påverkar aktiekurserna. Därför tycker jag dessa makroveckor är mest politiskt käbbel. Det är bolagen siffror som intresserar mig mest.

 

Grekfrossa och börsnedgång innebär däremot  inte ett slut för börsen som sparform. Utan bolagen fortsätter att slita sitt hår för att skapa bättre produkter, tjänster och att växa. Och istället är samma tillväxt nu billigare för en månad sedan. Alla som är långsiktiga kallar det för köpläge!

 

Och bara för att makrogubbarna rynkar näsan i skuggan av Grekland så är börsen inte död. De genuina börsskeptikerna har inte heller mer rätt. Jag kan förstå att börsen ojämna färd upp och ned väcker skeptiker som hellre kramar ett jämt ränteindex. Men vi måste se idén bakom de olika sparformerna börs eller räntor. Spara i räntor är att lägga pengarna i bankvalv, och banken tar halva förtjänsten. Att spara på börsen är att spara i företag, som försöker göra bättre. Mitt val är enkelt.

Du kan ändå hitta räntekramare som exempelvis titta på senaste exakt 15 åren. Då har vissa räntor varit bättre än börsen. Ja, men kikar du på 14,5 år eller 17, eller 11 eller 6 år eller 3 år…. så hittar du en annan sanning. Bara för att just 15 år upplevs jämt och fint är det inte mer sanningsbärande för räntespararna. (Jag sparar bara räntor – de pengar jag ska använda närmaste ett året.)

 

Vi har senaste årtiondet haft en börs med större kast. Det är sant. Men det innebär inte att bolagen är sämre. Utan orsaken till kasten ligger hos finansmarknaden. De har spekulerat mer än tidigare. De har gjort bort sig rejält senaste 2008. (Och det finns de banker som lärt sig aldrig spekulerat en krona.)

Men det är inte finansmarknadens brister som ska vara vår termometer eller där vi sparar. Vi måste titta på det vi verkligen sparar i; nyanställda, nya produkter och tjänster och företag som växer runt om i världens näringsliv.

 

Inte sedan jag började läsa affärstidningar för 30 år sedan har jag någonsin sett en sådan häftig bredd av företagande runt om i världen. Aldrig har så många människor fått bättre ekonomi. Vi talar nu om 2-3 miljarder människor som varje dag lever lite mer modernt. Indien har en medelklass på 120 miljoner invånare och så vidare. Självklart stökar detta till lite i statistik och politik världen över. Självklart får detta europeiska politiker att bli oroliga. Men det är inte i politiker och deras rallarsvingar jag sparar.

 

Och bara för att räntepapper under vissa år varit bättre än börsen, gör det mig inte mer börsskeptisk. Nej, jag har aldrig varit så optimstisk om framtiden på bösren. För jag ser inte börsen på 1 år ssikt eller 2 år. Jag sparar för att se mina sparpengar växa på 5, 10, 15 år sikt. Och då tvekar jag inte en sekund. Sedan har vi självklart miljöfrågor, etiska spörsmål mm som behöver lösas på vägen. Men vi har alltid haft hinder på vägen. Det är helhetsbilden jag ser väldigt optismiskt på. Att medier fyller sina framsidor med ett för dagen skeptiskt tungomål kan vi inte bry oss så mycket om. Vi sparar ju inte för att använda pengarna i eftermiddag.

I dag finns det i världen 62 000 börsnoterade i bolag, där människor jobbar och sliter för att göra lite bättre till nästa  och nästnästa år. Det är där jag sparar.

 

Vad tror du om börsen?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord