Gå direkt till textinnehållet

Goda affärer bästa vapnet

100 års kontinentalt monopol går enkelt att välta omkull. Frågan är vilka gör det just nu? WJ Bernsteins nyutkomna bok om handelns historia beskriver i en passage hur holländarna övervann portugiserna i Asien. Två puttar slogs om en jättekontinent. Och putte nummer två, som startade 100 år senare, vann med hästlängder.

Portugiserna som hade haft monopol på Afrikarutten till Asien under hela 1500-talet, tappade plötsligt greppet på bara några årtionden. Men det var inte genom vapen eller muskelstyrka utan holländarna vann som riktiga handelsmän, både genom att göra hemläxan och raka affärer på plats.

Portugiserna hade på sent 1400-tal vunnit första etappsegern om Östafrika och hela södra Asien genom att vara först på plats. Men de var brutala upptäckare. De slog sig fram mot lokala hövdingar, kidnappade och tvingade till sig affärer. Och portugiserna brutalism var kortsiktig. Den var svår att utveckla vidare. Och de var bara herrar så länge det inte fanns konkurrens.

Sent 1500-tal anlände så holländarna. De började däremot bygga från grunden. De anla inte fort, utan riktiga handelsstationer. De ordnade själva lokala inköp, lager, marknader, öppen prissättning och offentliga handelsavtal. Och på bara 20 år så hade holländarna vunnit Indien, Sydostasien, Java och Indonesien.

Dessutom stödde holländarna sin affär genom att förändra ekonomin på hemmaplan. Skeppen salufördes hemma som aktiebolag. Kanske världens första aktiebolag. Detta fick deltagarna i alla led att tänka annorlunda. Att bli mer långsiktiga. Finansiären bidrog inte längre med livet som insats. Utan tämligen vanligt folk hade plötsligt möjlighet att lägga några veckolöner investerade i flera kryddresor.

Den helt öppna handeln bromsade korruption, svinn och ojusta metoder. Och allt var inte högrisk ens på 1600-talet. Staten erbjöd snart obligationer i dambyggen kring Brugge. Statliga räntan låg utifrån den tidens mått på låga 4 procent. Engelska räntan var dubbelt så hög och tvingade dem till mycket högre priser. Så blev den låga räntan, modern finansiering och handelsplatser Hollands vinnande grepp i världshandeln. Och snart var de trots sin 100 år sena start i handeln med Asien herre på täppan, Europas rikaste folk och ett centrum för handel i guld, diamanter, råvaror och all tänkbar handel.

Vilka säger du är vår tids holländare?

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst