Gå direkt till textinnehållet

Gardell-effekt att vänta

Finansmannen Christer Gardell har trissat upp intresset för aktien Swedbank. 300 000 aktieägare påverkas. Och tusentals nya strömmar nu till. Men Gardell-effekten är inte helt lätt att räkna på. Igår kom beskedet att Gardell köpt en rejäl pott Swedbankaktier. Nu har han tankat klart och vill rita om bolagets framtidsplaner. Detta har fått aktiens kurs att stiga. Några gissar på en affär med Nordea och flera andra rykten cirkulerar. Och privatpersoner reagerar med att köpt på sig aktien. För många tror på Gardell.
Men hela resonemanget bygger på att Gardellplanen lyckas! Vilket inte är alls säkert. Skandia är Gardells mest lyckade exempel. Där köpte han aktier 2005, tryckte på och bolaget såldes utomlands. Under tiden hann kursen stiga rejält och många aktieägare som hoppat på tåget, tjänade en hacka. Men Gardell lyckas inte varje gång. 2006 prövade han samma grepp i Volvo, men denna gång lyckades han inte. Inte än i alla fall.
Detta har gett mig två tydliga lärdomar: 1) Ja, det finns en Gardell-effekt. Aktien handlas upp på börsen, för nu väntas stora förändringar. Men det blir också stora spekulationer. Så var beredd på berg- och dalbana. 2) Men den långsiktiga effekten är osäker. Det kan bli pannkaka. Ska du vara med så måste du vara beredd på sura besked och snabba tag. Om exempelvis staten säger tvärt nej till en fusion med Nordea. Så kan Gardell-planen snart krascha.
Och det är sant: Gardell tjänar hur som helst på spekulationen kring hans spekulation. Men jag tror inte han nöjer sig med det. OM han lyckas är däremot omöjligt att veta. Vad gör du; köper, säljer eller avvaktar?/Claes

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord