Gå direkt till textinnehållet

Grekisk testballong

(OMVÄRLDEN) Grekland är ett litet gruskorn i världens ekonomiska maskineri. Därför är deras euroval inte särskilt viktigt. Men landet har blivit en symbol och testballong för vad som kan drabba många fler. Därför denna nyfikna oro.

Att skicka ut Grekland ur EU och euron låter resolut och enkelt. Många europeer utanför Grekland önskar sig denna lösning. Jag tillhörde själv dem för två-tre år sedan när denna härva på allvar började pyra.

Att klippa euro-bandet skulle också vara en enormt stark signal, till andra krisländer. Men grekerna behöver inte alls vara de största förlorarna vid en sådan aktion. Tvärt om skulle klippta euro-band kunna vara starten till en positiv nystart för landet. 

För klipper EU banden till landet så måste EU i samma sekund minska de ekonomiska kraven på ett betydande sätt. För att göra en liknelse: Det går inte att sparka ut en sjuk fattiglapp ur sjukhuset med stora skulder och utan mediciner. Då dör patienten direkt.

Utan ska Europa klippa banden till Grekland måste EU också lätta på bördan. En skiljsmässa är en delikat balansgång som snabbt gör relationen svart-vit definitiv. Att behålla euro-relationen skulle innebära en mer flexibel lösning. Mer av ett tvångsäktenskap.

Inget av alternativen låter särskilt konstruktivt. Men när detta euro-äktenskap gått så illa så kanske det är för sent att lösa upp det över en helg… utan dekonstruktionen måste få ta tid. Och det är här som Europa-politikerna visat total oförmåga. Så har den grekiska testballongen som svävat över debatten senaste månaderna är bara ett bevis på politikerna bristande bollkänsla.

Än så länge har prestigen satt sig på tvären. Först när det gör tillräckligt ont och kostsamt, så kommer parterna träffas och lösa knutarna. Om vi är där nu, vet bara de mest insatta. Under tiden kommer den grekiska tragedin gäcka oss.

Och i publiken finns cyniska intressen där spanska, italienska, irländska, portugisiska… politiker läser spelet. Vad är mest smärtsamt för offret? Att vara kvar eller att klippa banden.

Vad tror du om euron, grekerna, skiljsmässa eller tvångsäktenskap?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord