Grekisk testballong

(OMVÄRLDEN) Grekland är ett litet gruskorn i världens ekonomiska maskineri. Därför är deras euroval inte särskilt viktigt. Men landet har blivit en symbol och testballong för vad som kan drabba många fler. Därför denna nyfikna oro.

Att skicka ut Grekland ur EU och euron låter resolut och enkelt. Många europeer utanför Grekland önskar sig denna lösning. Jag tillhörde själv dem för två-tre år sedan när denna härva på allvar började pyra.

Att klippa euro-bandet skulle också vara en enormt stark signal, till andra krisländer. Men grekerna behöver inte alls vara de största förlorarna vid en sådan aktion. Tvärt om skulle klippta euro-band kunna vara starten till en positiv nystart för landet. 

För klipper EU banden till landet så måste EU i samma sekund minska de ekonomiska kraven på ett betydande sätt. För att göra en liknelse: Det går inte att sparka ut en sjuk fattiglapp ur sjukhuset med stora skulder och utan mediciner. Då dör patienten direkt.

Utan ska Europa klippa banden till Grekland måste EU också lätta på bördan. En skiljsmässa är en delikat balansgång som snabbt gör relationen svart-vit definitiv. Att behålla euro-relationen skulle innebära en mer flexibel lösning. Mer av ett tvångsäktenskap.

Inget av alternativen låter särskilt konstruktivt. Men när detta euro-äktenskap gått så illa så kanske det är för sent att lösa upp det över en helg… utan dekonstruktionen måste få ta tid. Och det är här som Europa-politikerna visat total oförmåga. Så har den grekiska testballongen som svävat över debatten senaste månaderna är bara ett bevis på politikerna bristande bollkänsla.

Än så länge har prestigen satt sig på tvären. Först när det gör tillräckligt ont och kostsamt, så kommer parterna träffas och lösa knutarna. Om vi är där nu, vet bara de mest insatta. Under tiden kommer den grekiska tragedin gäcka oss.

Och i publiken finns cyniska intressen där spanska, italienska, irländska, portugisiska… politiker läser spelet. Vad är mest smärtsamt för offret? Att vara kvar eller att klippa banden.

Vad tror du om euron, grekerna, skiljsmässa eller tvångsäktenskap?/claes hemberg

publicerad
17 juni 2012
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram