GW-effekt i Haldex

Leif GW Persson har blivit aktieguru bland småägare. Åtminstone följde åhörarna på Globen hans råd att köpa Haldex. Privatpersoner dominerade stort köpen i Haldex, dagen efter GW:s köprekommendation på Avanza Forum på Globen. (Snart visas filmen här på webben.)

En av Forum-kvällens höjdpunkter blev ändå GW Persson, kriminolog och författare. Alla kände inte till hans vurm för aktier, men snart var alla varse då vi fick hela storyn. Hur han redan som 15-åring köpte sina första aktier i samma firma ”där farsan knegade”. Men… ”men morsan sålde dem. Sedan dess berättade jag aldrig för morsan om mina aktieaffärer.” Jo, det var en humoristisk ömsom allvarlig stämning på Globen.

Idag fokuserar GW Persson mest på bredare aktier som är mer förutsägbara. Han har senaste tiden köpt bland annat Bure för den fina utdelningen. Nordea för att nya ordförande Wallroos inger nytt förtroende. Men GWs absoluta favorit var ändå Haldex.

Till skillnad från de andra bolagen så har han köpt Haldex på rykten om uppköp. ”Haldex är ett finfint bolag. Det är väl förpackat och mycket attraktivt.” På frågan vilket bolag som skulle vara intresserade att köpa Haldex är GW med svävande. ”Det vet jag inte. Men hela Haldex är som gjort för ett uppköp. Det kommer inom några månader, tro mig”.

Under kvällen talade GW också en hel del om insiders, att han i jaktstugan ibland får sina aktietips. Om Haldex är ett sådant jaktstugar-tips framgick inte. Men åhörarna på Globen tog GW på orden. Dagen efter storköpte de Haldex-aktier dubbelt så mycket som den näst största köparen. Och fyra gånger mer än de riktigt stora i börshandeln.

Och GWs förklarade också sitt sätt att handla.  ”Jag gifter mig inte gifta med aktierna! Utan när aktien stigit sådär 20-30 procent så säljer jag och inväntar nästa botten läge i samma aktie”. Så kan han skaffa sig en god förtjänst i tämligen stabila aktier, menar kriminologen. Genom att så handla 10-talet aktier parallellt, finns ofta både sälj- och köp-lägen.

Sedan har GW också flera högriskaktier som han mindre pengar i. Men namnen på dessa bolag ville han inte dyfta på Globen. ”Då kommer folk ringa mig hem och klaga, om det inte blir som de tänkt sig. Det vill jag inte”, urskuldade han sig. Men de stora bredare aktierna var han beredd att tala om. Och då var Haldex det han vurmade för allra mest.

Bara för en månad sedan var det en analys som sa att Halex var säljfärdig. Men det byggde på resultatsiffror, inte på uppköpstankar. https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=202326 

Handlar du som GW? /claes hemberg

publicerad
14 maj 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram