Gå direkt till textinnehållet

Halv miljon lämnade börsen

Augustiraset tryckte ned antalet aktieägare i Sverige, till den lägsta nivån sedan 1900-talet. Samtidigt gör den lilla kärnan aktiva allt fler aktieaffärer. Men snittsvensken ska ha billiga fonder istället.

 

Som mest hade Sverige 2,6 miljoner aktieägare. Det var efter Telias notering år 2000 och sedan kom jätteemissionen i Ericsson 2002. Detta gav rekordnivån. Sedan dess har en halv miljon aktieägare sålt, och ägandet har fallit 21% på nio år.

Innan 2011 års oroliga börs såg det för en stund ut som att fallet var dämpat. Sparare köpte Boliden, som blivit får första  nya folkaktie på 10 år. Aktien hade för egen maskin skrapat ihop 100 000 aktieägare.

Sedan kom skakiga 2011. Under våren tappade Sverige 27 000 aktieägare och under augustiraset tappade vi 10 000 till. Nu märks detta inte särskilt i aktiehandeln. Antalet affärer har aldrig varit så högt som 2011. Det få är desto mer aktiva. Men i småbolagen syns att handeln tunnat ut. Det är ett uppenbart problem för dem som gillar att handla där.

Är få aktieägare tråkigt eller ens ett problem?

Nej, jag ser att aktieägandet blåstes upp under 1900-talet till en nivå som inte var hållbar. Det var statliga utförsäljning som lockade svenskarna på vagnen, trots att de inte var intresserade.

Därför tror nivån ska ned ytterligare, 1 miljon. Någonstanns  kring bara 1 miljoner svenskar är tillräckligt intresserade för att äga aktier. Det skulle ändå vara ett högt snitt i världen. Redan i dag är det bara 1 av 10 som äger aktier, som verkligen har fler aktier, fler än 5 olika. Det är en otvetydig signal om vart vi ska.

Utan hälften av alla sk aktieägare sitter i dag med bara på EN enda aktie, oftast en Ericsson eller Telia. Redan där kan vi alltså räkna bort över 1 miljon aktieägare – som är långt ifrån det intresse som de borde behöva.

Nej, snittsvensken ska spara i aktiefonder. Och inte för att betala höga avgifter. Utan för att slippa oron kring enskilda bolag. Och i dag finns en uppsjö med billiga aktiefonder. 0,17 kostar den billigaste globalfonden. 0,19 den billigaste tillväxtfonden… Det är 90% rabatt jämfört med vad majriteten betalar. Gör vi rätt med den prislappen skulle svenskarna ha mycket mer till pension.

 

Men att ligga och betala 1,5% för en medioker fond borde närmast vara förbjudet. det har redan kostat svenska folket 200 mdr i fondavgifter senaste 25 åren. Det får vara nog.

Vad väljer du aktier eller fonder?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord