Gå direkt till textinnehållet

Han vill köpa i Egypten

Fondförvaltaren Filip Weintraub, Labrusca Global var förbi och pratade globala trender. Nu vill han köpa tre bolag i Egypten. Sedan har han upptäckt två svenska aktier.

 

Egyptiska börsen har nu varit stängd i över en månad. Märkliga spekulationer under revolutionens inledning fördröjer fortfarande en öppning. Personer nära den forna diktatorn Mubarack misstänks ha sålt av stora poster. Något datum för öppning är inte satt. Just nu kommer fler löften om att börsöppning än det finns timmar på dygnet…

Men Weintraub ser köpttillfällen, så fort börsen öppnar. Första dagarna räknar han med en rekordpress och de ger honom köpläge, tänker han. Under Greklandskrisen förra året gjorde han några liknande köp. De har varit fondens bästa hittills. När det är kris bli ofta flera bolag löjligt billiga, säger han utan att ange några namn på bolag i Egypten.

Men ändå ligger hans fond på minus senaste året, om du kikar in på ett konto här i Sverige. Det beror på att den är noterade i Euro, som har haft svårt att tampas mot den starka svenska kronan. Av samma anledning avråder Weintraube just nu från att köpa svenska fonder. Kronan är för dyr menar han.

Men två svenska bolag gillar han trots att svenska börsen är väl så dyr, tycker han. Av världen 62 000 bolag som han granskat har han hittat två svenska: säkerhetsföretaget Niscaya och Kundservicebolaget Transom. Bägge företagen beskriver han som väl fungerande, bra  välskötta och billiga.  

BOKA 12 maj. På Globen. Då har vi bla flera experter på Arabvärlden på plats! Program snart offentligt. /claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord