Handla småbolag bäst kl 13.30

Aktiehandel i småbolag får nu extra strålkastarljus. Dagliga aktie-auktioner ska förenkla handeln i alla småbolag. Några småägare i exempelvis Ework och Lammhult har börjat använda dem, men flertalet småägare tycks ha helt missat de dagliga auktionerna. För börssverige har glömt att berätta om dem.

Sedan 2007 har handeln i småbolag haft motvind. Bolagen är inte alltid duktiga på att förklara sig. Sparare missförstår och rent av fastnar i aktier de inte vill ha, för handeln är så gles.

SÅ HÄR GÖR DU PÅ AUKTIONEN – varje dag
13.30 Stoppas den löpande handeln. Auktionen startar.
13.30-13.35 Delta med köp/sälj. Orderbok byggs.
13.35 Genomförs auktionen och ordrar som möts genomförs
13.36 Handeln återupptas som vanligt
*Gäller på listan smallcap

Börsen svar är nu dagliga aktie-auktioner. Precis som auktioner ute i Sommarsverige lockar folk så hoppas börsen att fler aktier ska byta ägare  när alla får en extra samlingstid, kl 13.30. Då sker en 5 minuters uppsamlingstid i alla småbolag. Sedan sker själva matchningen kl 13.35. Annars fortgår handeln som vanligt från 09.00-17.30.

Det är en riktigt vass idé. Och vi ser redan hur flera bolag lyckats locka som bäst 40-45% av den dagliga handeln till dessa auktionstillfällen. Det har gällt bolag som Ework, Lammhult och Sensys. Men de flesta småägare har inte alls upptäckt auktionerna. För bankerna har glömt att berätta. Det är pinsamt. Auktionen är ett utmärkt konsumentgrepp. Kanske en tid på förmiddagen vid 11 skulle varit bättre, men låt oss pröva det här nu.

Detta kan förhoppningsvis hjälpa aktieägare i många närmast döda aktier. Nu kan det bli lite handel där, lite rörlighet, som gör att ägare kan köpa och sälja. Det kan säkert ge liv åt många bortglömda aktier. Ett bättre konsumentskydd.

Vad tycker du om de dagliga aktieauktionerna? Har du prövat?/claes hember

publicerad
13 januari 2014
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram