Har du rätt förväntan?

Just nu ringer bolagen runt och justerar förväntningarna på rapporterna. Mer än 10% fel får det inte bli, åt något håll. Nu vankas varnings-veckorna.

Denna vecka blir den sista grekiska veckan på ett tag med politiskt lam kappa över börsen. Sedan kommer floden av rapporter från börsbolagen och reda siffror tar förhoppningvis över, närmaste 1-2 månaderna. Det ser jag fram mot.

I detta nu sitter börsbolagen och kontrollräknar analytikernas prognoser. Har de 10-15 analytiker som följer bolaget rätt i sina prognoser? Varje analytiker kan inte pricka rätt, men hela skråt ska INTE ligga mer än 5-10% fel. Det är bolagens ansvar att lotsa analytikerna rätt. Missar analytikerna mer måste bolagen vinstvarna åt något håll.

Ett bra mål är att analytikerskråt ska ligga 2-3% under utfallet. Då kommer rapporten att beskrivas som ”över förväntan”, och bolagets kurs stiger på rapportdagen. Värre är om analytikern är 5% överoptimistiska. Då kommer rubriken bokstavera: ”Besvikelse”.

I det perspektivet har siffrorna och rubrikerna mycket lite med varandra och göra. Eftersom däremellan väger analytikernas förväntningar. De bolag som anses duktiga på att massera analytiker lyckas år efter år komma in lite över förväntan, i börsbolagens egna dragspelstävling.

Men det är märkligt få bolag som vinstvarnar uppåt, dess varnings-veckor. Överträffan föder sällan kritik, trots att 10% över förväntan är lika mycket fel som 10% under. Aktieägarna gillar däremot positiva överraskningar. Kanske är det därför dessa överpresterare aldrig får kritik. Rimligvis borde börsens böter även nå dem som är fel på ovansidan. Det har jag aldrig hört talas om! Över huvudtaget får bolagen märkligt sällan kritik för felaktig bild till analytikerna.

 

Den andra kryddan i rapporterna är framtiden. Efter första sifferkollen lusläses vd:ns utblick och beskrivning av årets två sista kvartal. Mörka nyanser där kan lätt fälla, även en överpresterare.

Hur går rapporterna i sommar tror du?/claes hemberg

publicerad
26 juni 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram