Gå direkt till textinnehållet

Har du rätt förväntan?

Just nu ringer bolagen runt och justerar förväntningarna på rapporterna. Mer än 10% fel får det inte bli, åt något håll. Nu vankas varnings-veckorna.

Denna vecka blir den sista grekiska veckan på ett tag med politiskt lam kappa över börsen. Sedan kommer floden av rapporter från börsbolagen och reda siffror tar förhoppningvis över, närmaste 1-2 månaderna. Det ser jag fram mot.

I detta nu sitter börsbolagen och kontrollräknar analytikernas prognoser. Har de 10-15 analytiker som följer bolaget rätt i sina prognoser? Varje analytiker kan inte pricka rätt, men hela skråt ska INTE ligga mer än 5-10% fel. Det är bolagens ansvar att lotsa analytikerna rätt. Missar analytikerna mer måste bolagen vinstvarna åt något håll.

Ett bra mål är att analytikerskråt ska ligga 2-3% under utfallet. Då kommer rapporten att beskrivas som ”över förväntan”, och bolagets kurs stiger på rapportdagen. Värre är om analytikern är 5% överoptimistiska. Då kommer rubriken bokstavera: ”Besvikelse”.

I det perspektivet har siffrorna och rubrikerna mycket lite med varandra och göra. Eftersom däremellan väger analytikernas förväntningar. De bolag som anses duktiga på att massera analytiker lyckas år efter år komma in lite över förväntan, i börsbolagens egna dragspelstävling.

Men det är märkligt få bolag som vinstvarnar uppåt, dess varnings-veckor. Överträffan föder sällan kritik, trots att 10% över förväntan är lika mycket fel som 10% under. Aktieägarna gillar däremot positiva överraskningar. Kanske är det därför dessa överpresterare aldrig får kritik. Rimligvis borde börsens böter även nå dem som är fel på ovansidan. Det har jag aldrig hört talas om! Över huvudtaget får bolagen märkligt sällan kritik för felaktig bild till analytikerna.

 

Den andra kryddan i rapporterna är framtiden. Efter första sifferkollen lusläses vd:ns utblick och beskrivning av årets två sista kvartal. Mörka nyanser där kan lätt fälla, även en överpresterare.

Hur går rapporterna i sommar tror du?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord