Gå direkt till textinnehållet

Hela livets ekonomi

Årets stora debattvecka går av stapeln i Almedalen på Gotland. Frågan om våra pensioner växer på agendan, men annars är våra pengar inte särskilt närvarande i debatten. Är debattörerna lite rädda för pengar? Jag får den bilden.

Unionen, Finansinspektionen, Allecta, SPP, Moderaterna, Socialdemokraterna, Företagarna …. många talare är på plats under årets mest intensiva debattvecka på Gotland. Över 1800 seminarier går av stapeln. Men bara en handfull av seminarierna handlar om våra pengar. Det är illavarslande, eftersom våra pengar borde vara ett smörjmedel för att verkligen åstadkomma de drömmar som vi så ofta talar om.

När jag bara söker på nätet så är årets upplaga av Almedalen och pensioner redan ett väsentligt större ämne än förra året. Antalet träffar är 40% fler. Och då är debatten ännu inte igång. Men i seminarie-rubrikerna är det ändå glest.

Kanske är det faktiskt vi som jobbar med frågan som marginaliserat själva frågan. Genom att använda ord som ”pension” och ”avkastning” så somnar lätt publiken. I själva verket är ju pensioner så mycket mer än åren efter 65. Pension är en del av hela livets ekonomi. Vi samlar på oss redan som 25-åringar. Vi lägger extra på hög vid 50… Hela pusslet pågår hela livet. Därför borde vår pengar finnas med både här och där, och inte bara i några utvalda reservat, där bankgubbar pratar.

I veckan är jag inbjuden till Almedalen för att tala våra pengar. Både på de seminarier där jag står på talarlistan, och de där jag inte står på talarlistan. Och skriver här några reflektioner från alla möten.

Vilken del av våra pengar saknar du i debatten?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord