Gå direkt till textinnehållet

Het stenar och olja

I veckan intervjuade jag Lundinbolagens Robert Eriksson om diamanter och afrikansk oljeprospektering på Operaterrassen. Vi plockade upp två väldigt nya och aktuella bolag.

Just nu ska Africa Oil börja borra i nordvästra Kenya. De letar i ett oljebälte som väntas fortgå från Saudarabien och ned över den afrikanska kontinenten. Hur mycket petroleum som finns under sandvidderna är helt okänt. Regionen tillhör en av de få oborrade regionerna i världen. Hur bolaget planerar, letar och sannolikheten att hitta det svarta guldet, är något utöver det vanliga.

I fredags noterades första diamantbolaget på Stockholmsbörsen. Lundinfamiljens bolag Lucara Diamonds med huvudgruvan i Botswana har förberedd utvinning i flera år. Inom bara några få månder börjar produktionen. Första veckan i Stockholm gick aktien upp 2,8%. Men förutsättningarna för ett diamantbolag är helt annorlunda än de mesta vi känner till. Kinesernas köpkraft, råa stenar och diamantindex är bara några faktorer.

20 minuter om diamantgruva och oljesökare: http://financialhearings.nu/111129/lundingruppen/

/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord