Hexagon-vd var nära konkurs

Hexagons VD sålde aktier i våras för att han belånat sig extremt hårt. Synd att han inte berättade det då. Öppenhet hade skingrat andra misstankar och återvunnit förtroende.

Hexagons VD Ola Rollén hade åren före 2008 belånat sig extrem hårt och köpt bolagets aktier för pengarna. När börsen efter finanskrisen rasade och så även Hexagonaktien var hans lån snart dyrare än hans privatekonomi mäktade med. Han var nära privatekonomisk konkurs, berättar han i dagens SVD.

Vi kan knappt föreställa oss situationen. Bolaget som han trodde på så mycket var på väg att bryta ryggen av honom. Han klarade det med andan i halsen, men lovade då familjen att aldrig sätta sig i den knipan igen. 

Det var därför han sålde stora delar av sitt aktieinnehav i maj. Men då förklarde han inte den riktiga bakgrunden, istället råkade han säga att aktien hade framtiden för sig och kursen snart skulle dubblas. Men så får en vd inte uttala sig, säger kutymen. En vd ska aldrig kommentera kursen. För det övertolkar särskilt privatpersoner.

Rollén fick dessutom aktiekursen emot sig. Sedan dess har aktien, liksom de mest andra mest rasat. Kombinationen sälja aktier, lova uppgång och sedan se kursras, är en dåliga kombination i munnen på en vd. Rolléns ordval var på ren svenska: klantigt.

Men med denna sena förklaring så ursäktar jag honom. Nu förstår jag bättre vad som skedde i maj. Ola Rollén hade varit hemskt pressad under långt tid och sålde då och kunde till slut pusta ut. Men han trodde ändå mangrant på bolaget. Denna märkliga kombination kan vi nu först lite bättre förstå. Och att vd:ar belånar sig hårt är inte första gången. Så detta kan vi säkert se i andra bolag. Om vd:arna berättar. För tänk om vd:ar var mer öppna. Vd:ar lär ju också vara människor.  

Tror du på Hexagon igen? /claes hemberg

publicerad
12 november 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram