H&Ms insiders/köptips

Småägarna på börsen muttrarna nu om insiderhandel hos Stockholmsbörsens störste ägare i vårt största bolag: Persson senior. Samtidigt skriv nu många köprekar.

Persson senior handlade H&M-aktier veckan före de starka aprilsiffrorna. Det var strax efter kursen stack 7 procent. Det ser inte så bra ut. Det kan vara en ren tillfällighet, men småägarna ser honom som en insider, och blir mistänksamma ömsom irriterade.

Rent formellt  är han antaligen inte insider. Som ordförande sitter han sannolikt inte med de reda aprilsiffrorna på skrivbordet.

Men även om Persson senior inte har insyn i aprilsiffrorna och inte förmellt är en insider, så ser alla andra honom som det. Han lever i H&M, med H&M-gener i kroppen, var vd i många år och kan förstås bolaget in i minsta stygn och maska. Han kunde dofta sig till vändningen.

Därför borde han också med ren hänsyn till alla småägare köpa efter att aprilsiffrorna har släppts. Då skulle även den allra minsta misstanke vara som bortblåst. Genom att köpa veckorna före överrasknings-siffrorna öppnar han för helt onödiga misstankar. När det finns så många andra intressantare frågor att diskutera. 

H&M är samtidigt en aktie som skulle kunna förbättra många småägares portföljer. Den är mindre konjunkturkänslig och följer inte alls verkstadsindex, som majoriteten av svenskarnas aktier. H&M är också den aktie som vuxit i ägarlistorna mest seanste åren – på egna meriter – utan lockande emissioner eller statliga utförsäljningar.

Vad säger du om H&M?/claes hemberg

publicerad
25 maj 2011
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram