Gå direkt till textinnehållet

Hon vill binda mig

Min första semestermiddag avbryts 18.57. ”Hej, det är Marita från din bolånebank. Jag vill boka ett möte där vi går igenom din ekonomi. När kan du?”. (Märk hur hon inte frågar, utan bokar) Jag frågar vad mötet ska handla om? Marita svarar: ”Kanske du vill binda din boränta. För har du råd när räntan nu stiger?” (Märk hur hon målar upp en bild av att binda är bättre. Jag övertygad om motsatsen.

Att binda sig är som att försäkra sig mot regn. Det är dyrt. Och regn kommer då och då.) Marita flyttar fokus: ”Du kanske behöver bättre fonder” (Vilken människa vill inte ha bättre fonder). Men vilka är de? frågar jag. Marita: ”för både lång och kort sikt” (Hon ger inga svar) Istället matar Marita på: ”Du kanske behöver ett Mastercard?” (Jag frågar varför) Tyvärr, är jag ingen rådgivare, säger hon.

Marita byter ämne: ”Du kanske behöver ett sparkonto för att längre fram köpa en villa” (Bolåna och samtidigt ha bankkonto=blunderråd 1a hinner jag tänka). Marita: ”Du kanske vill börja spara till barnen” (Hon frågar inte om jag har barn eller sparar till dem) Marita: ”Du kanske behöver spara bättre till pension. Kanske en IPS”. (Varför en IPS? frågar jag.) Marita: ”Jag vill bara bok ett möte”. Men jag förstår fortfarande inte varför, påpekar jag. Jag föreslår istället: Be din rådgivare ring upp mig och förklara varför vi ska träffas. (Marita suckar, eftersom hon får bonus för varje möte hon bokar. Inte för samtalen). Marita tar mitt nummer, som hon redan har, och lägger på.

Tyvärr planerar nu 1 av 5 barnfamiljer att binda sin boränta. Det visar aktuella Sifosiffror. Varför är för mig obegripligt. Antagligen för de är skrämda av skenheliga banksäljare. Det blir en dyr affär för spararen. Bara för att sparare är lättflörtade, när de är minsta lilla tveksamma. Och nu går allting att försäkra, mot vad som helst… Kort sagt är det dags att se upp när det ringer i luren. Säljaren kan föreslår allting, som jag inte behöver.

Bredvid mitt middagsbord står nu kaféägaren Aldo. Han föreslår en Tiramiso a frutti de bosco. Han är också en slags säljare, men framförallt kaféägare. Kakreceptet är från hans mamma. Aldo älskar den kakan, vilket jag också snart gör.

Vad tycker du om Maritas råd/försäljning?

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord