Gå direkt till textinnehållet

Hoppa av pensionen

55-åringar snackar pension. Och allt fler 65+ jobbar. Ja, hoppa av pensionen och börja jobba igen. Det är en ny trend. Några gör det av nyfikenhet och några också av pengaskäl. 4 av 10 statsanställda jobbar nu vidare, visar färska siffrån från Statens tjänstepensionsverk. Häftigt, tänker jag.

 

Debatten kring pensioner handlar mest om pengar efter fyllda 65. Några kommuner och landsting i Sverige har insett att de inte vill att folk slutar utan har framgångsrikt lockat kvar hela 40 procent av medarbetarna att jobba några år till.

Men det finns även de som hoppar av pensionen 0ch återvänder till yrket. Eller kanske aldrig går i pension. Senast häromveckan när på Forum på Globen var fyra superseniorer på plats. Kinaexperten Cecilia Lindqvist, 80 år, biskopen Bengt Wadensjö 74, professor Marian Radetzki, 75, och ekonomen Nils Lundgren, 75.  (Se filmerna http://shorturl.se/?Zov9b)

Deras skäl är tydliga. De kunde inte hålla ifrån sig sitt intresse och kall. Cecilias pendlar ännu i dag mellan Sverige och Kina. Bengt, Marian och Nils föreläser och debatterar i högt tempo. Senast i helgen sprang Nils maraton på några minuter över 4 timmar.

De som hoppar av pensionen och jobbar istället är särskilt vanligt inom staten. När snittsvensken i dag jobbar till 63,1 så jobbar statsanställda i dag i snitt till exakt 65 år. Det gäller både män  och kvinnor. Hela 36% som jobbar efter 65 och dessutom ökar även antalet jobbare som är 67+. För tio år sedan var de bara 34 personer. I dag är de 1 062 av alla statsanställda. Oftast hittar vi dem på universitet och högskolor.

Däremot tycks det inte vara lönen som lockar de statligt anställda kvar. För de som jobbar vidare har redan hög lön, och borde ha bäst marginaler. De som går tidigast, redan före 65, är istället de med lägst lön.

Förr var pensionen en gräns. I dag öppnar pensionen för att bara göra de roligaste, med gamla jobbet. Och jobba statligt verkar klart roligare än många unga tror.

Kommer du någonsin pensionera dig, från ditt intresse?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord