Hoppa inte i PPM-soffan

PPM-soffan låter trygg. Men det går att göra bort sig även där. Hoppa inte in och ur soffan. Och soffan kan vara för lite för svängig för den som är 65+.

Årets PPM-pengar är på väg ut och många funderar säkert på sina fondval. Dubbelt fler har valt i år, 550 000 svenskar. Det är ett lyft efter fjolårets rekordlåga 250 000 eller 4%. Det ljumma intresset då berodde på att myndigheten stoppade byten via vanliga banker. Nu tycks ändå spararna hitta tillbaka. Men inte alls som den 1 miljons om PPM-bytte när det begav sig.

Vanligaste valet, har hela tre miljoner svenskar: den statliga PPM-soffan eller AP7-Såfa. Det är den fond du får om du inte alls väljer. Och fonden är ändå riktigt vass. Bästa sparformen staten kommit på, resonerar jag.

Supersoffans starka resultat beror på att den följer billigt och brett globalt index. De är billiga för att de är så många som sparar stora belopp i dem. Och de är breda eftersom de just omspänner alla världens noterade bolag. Över 60 000 bolag finns det, vilket skapar både en prispress och bra brett utbud.

Men en sak glömmer vi ibland att påpeka; att soffan med så kallad hävstång är tänkt som en mycket lång sparform. Den kör med 50% extra gaspedal.

Att hoppa in och hur soffan blir då plötsligt inte alls tryggt. Det är som att rycka den sköra sockerkakan in och ur ugnen. Den behöver växa till sig i lugn och ro. Annars blir det en platt kaka. Utan i PPM-soffan fungerar bara om den får verka i lugn och ro.

För sparare med kortare tidsperspektiv, som pensionärer, kan AP7 Såfa med hävstång innebära stor svängningar i värdet på kontot. Samtidigt kan en flytt vara riskfylld då allt pensionskapital måste flyttas på en gång. Nu har visserligen pensionärer inte så mycket pengar där. Välj som 65+are istället att placera i AP7 Aktiefond. Då behöver du inte flytta allt kapital, som du är tvungen att göra om du väljer ”Soffan”.

Mitt råd:
– Välj PPM-soffan, om du tvekar det minsta.
– Väljer du själv behöver du se över PPM-valet vart annat år.
– Hoppa inte in och ur PPM-soffan. Det är den inte byggd för.
– 65+sparare kan med fördel välja varianten AP7 Aktiefond, där du själv väljer andel.
– Undvik PPM-rådgivare. De kostar ofta 20-30% av pensionen.

Hur använder du PPM-såfan/claes hemberg

publicerad
11 december 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram