Hovet tänker privatekonomi

Arbetsgivaren Hovstaterna ser i veckan till att utbilda sina anställda i privatekonomi. Nu kom plötsligt ett presidentbesök lite i vägen. Men hälften av de 200 anställa ska nog kunna komma loss.

Tänk om fler arbetsgivare insåg att de kunde hjälpa sina anställda att inte bara tjäna pengar, utan också ta hand om dem. Då skulle lönen kunna ge så mycket mer.

 

Efter 10-20-30 år i arbetslivet så har nog de flesta av oss glömt bort skolans budord om ekonomi. Visst har vi istället praktisk erfarenhet, men många småmisstag blir snart en stor å. Därför kan vi behöva lite extra stöd och inspiration, för att ta ett nytt grepp om vår privatekonomi. Att göra det via jobbet eller facket är en väg, som fungerar riktigt bra har det visat sig senast åren. Vi har varit ute på arbetslatser, fackklubbar, kommuner, sjukhus, skolor och mycket mer.

 

Ja, tänk om vi pratade om detta mer; det spelar faktiskt inte så stor roll hur mycket pengar i tjänar visar all forskning, utan hur vi använder pengarna påverkar vår privatekonomi mycket mer. Visst handlar det dels om budget, men också om att prata avgifter, räntor, bolån… Och de behöver inte vara alls svårt.

 

Initiativet till föreläsningen på slottet kommer från Finansinspektionen genom nätverket Gilla din ekonomi. De ordnar möten och föreläsningar runt hela landet. I förra veckan var vi i Linköping (Folkuniversitetet) och denna vecka på Stockholms slott. Idén är att inspirera med de enklaste verktygen. Vi ska inte göra deltagarna till ekonomistudenter eller börshandlare, utan vi vill ge dem lite trygghet, för att göra de kanske 3-4 viktigaste valen. Det handlar om kanske 2-3 timmar varje år och personen sparar 10 000-lappar. Men framför allt är deltagaren efteråt förhoppningsvis mindre oroad och mer bekväm när hen tittar ned in på kontot.

 

Här ett exempel på hur det kan se ut. Från en föreläsning hos TCO nyligen. Då var SVTs utbildningsradion med. Samma program sändes förresten i helgen på tv.

http://www.ur.se/Produkter/170419-UR-Samtiden-Dina-pengars-framtid-Spara-smartare

Kortversionen av hela upplägget http://urplay.se/Produkter/173535-UR-Samtiden-Tema-En-fetare-planbok
 

/Claes Hemberg

 

publicerad
2 september 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram