HQ-spararna låsta (II)

Publicerat den 30 augusti 2010 kl. 11:52

Spararna med aktier, fonder och kontanter på HQ-bank kan idag inte röra sina innehav. Det är oacceptabelt, utifrån spararna perspektiv. En bank måste vara öppen. Folk måste ha rätt till sina pengar. Det är bankens ansvar och en grundbult i samhället, precis som vägar och telefoner. Men likvidatorn försvarade sig på dagens presskonferens: ”Det är en viktig fråga, som står först på tur”, sa Biörn Riese. Mer sa inte likvidatorn. Sannolikt håller han banken stängd i syfte att få arbetsro och kanske kunna sälja banken. Det kan gynna aktieägarna, men för spararna i banken inger en stängd bankdörr snarare oro än trygghet.

Och nu har den utlovade  presskonferens nu kl 17.00 ställts in. Istället utlovar de information tisdag morgon. Det är ett brutet löfte till över 20 000 privatpersoner som sparar i banken. Vilket nu förstås ökar irritationen. Människor har 50 miljarder där, som de inte får röra.

Under tiden har jag återigen talat med Finansinspektionen och i bedömare i branschen. Och bilden är tydlig: HQ-bank ska kunna ta hand om alla sina åttaganden. Och likvidatorn understryker återigen att avvecklingen ska ske ”under ordnade former”. Jag kan inte tolka det annorlunda än att allting verklingen är under kontroll. Även om det känns obehagligt att tiotusentals sparare inte tillgång till sina egna pengar. Vad tycker du?/Claes