Huvudlösa huvudägare

Ryska oljebolaget Alliance Oil ut att ha stulit 200 msek från sina aktieägare. Detta förstärker misstron miot ryska bolag och det är just därför ryskägda bolag förblir ”billiga”. Det förklarar också varför Alliance Oil alltid kommer att vara billigare än svenska Lundin Petroleum. Och svenska småägare måste bli bättre på ifrågasätta huvudägarna, innan de sätter sig i samma båt. För börsen har knappa medel att komma åt huvudlösa huvudägare.

Om ditt favoritbolag plötsligt skänker 200 msek till huvudägaren borde det inte kallas välgörenhet, utan stöld, kan vi tycka. Men huvudägarens ord är ibland lag, särskilt i fjärran länder. Att du ser andra ägare på listan som Euroclear bank, JP Morgan, Swedbank och Folksam är uppenbarligen ingen garanti.

Alliance Oil må låta som ett oljebolag. Men i år har de utvecklat en ny verksamhet till absurdum. De har startat välgörenhetsdonationen Z.Bazhaev, tillika huvudägare i bolaget. Och verksamheten går skrämmande bra. I år gick 20% av nettoresultatet till denna så kallad välgörenhet. Nu i höst har nivån stigit till 36%.

Så har över 210 miljoner kronor försvunnit iväg, vad ser ut som direkt till huvudägaren. En välgörenheten kanske inte är den småägarna tänkt sig. Tyvärr finns inte mycket annat att göra än att sälja aktien. Huvudlösa ägare gör tyvärr som de vill med ”sina bolag”. Särskilt om de är utländska, så finns ingen svensk tradition, kod eller moral som når dem. Börsen kan försöka komma åt dem med någon paragraf om desinformation, men det är svårt. Reglerna är inte konstruerade för bemöta barocka huvudlösa ägare. Men det blir en flugsmälla mot en rysk björn.

Bara häromveckan  var samma bolag ute i blåsvädret då huvudägaren ville då köpa upp hela bolaget till ett märkligt så billigt pris. Återigen är det huvudägarens privilegium. Hur amoraliskt det än må låta. Kort sagt behöver vi små ägare bli bättre på att ifrågsätta huvudägarnas mål och medel. Särskilt när det har doft av kräkmedel.

Mitt råd:
– Spara bara i aktier du gillar och med huvudägare du vill dela resan med.
– Sviker aktien eller huvudägaren finns bara ett svar; Sälj!

Hur granskar du huvudägare?/claes hemberg

 

publicerad
22 november 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram