Gå direkt till textinnehållet

Huvudlösa huvudägare

Ryska oljebolaget Alliance Oil ut att ha stulit 200 msek från sina aktieägare. Detta förstärker misstron miot ryska bolag och det är just därför ryskägda bolag förblir ”billiga”. Det förklarar också varför Alliance Oil alltid kommer att vara billigare än svenska Lundin Petroleum. Och svenska småägare måste bli bättre på ifrågasätta huvudägarna, innan de sätter sig i samma båt. För börsen har knappa medel att komma åt huvudlösa huvudägare.

Om ditt favoritbolag plötsligt skänker 200 msek till huvudägaren borde det inte kallas välgörenhet, utan stöld, kan vi tycka. Men huvudägarens ord är ibland lag, särskilt i fjärran länder. Att du ser andra ägare på listan som Euroclear bank, JP Morgan, Swedbank och Folksam är uppenbarligen ingen garanti.

Alliance Oil må låta som ett oljebolag. Men i år har de utvecklat en ny verksamhet till absurdum. De har startat välgörenhetsdonationen Z.Bazhaev, tillika huvudägare i bolaget. Och verksamheten går skrämmande bra. I år gick 20% av nettoresultatet till denna så kallad välgörenhet. Nu i höst har nivån stigit till 36%.

Så har över 210 miljoner kronor försvunnit iväg, vad ser ut som direkt till huvudägaren. En välgörenheten kanske inte är den småägarna tänkt sig. Tyvärr finns inte mycket annat att göra än att sälja aktien. Huvudlösa ägare gör tyvärr som de vill med ”sina bolag”. Särskilt om de är utländska, så finns ingen svensk tradition, kod eller moral som når dem. Börsen kan försöka komma åt dem med någon paragraf om desinformation, men det är svårt. Reglerna är inte konstruerade för bemöta barocka huvudlösa ägare. Men det blir en flugsmälla mot en rysk björn.

Bara häromveckan  var samma bolag ute i blåsvädret då huvudägaren ville då köpa upp hela bolaget till ett märkligt så billigt pris. Återigen är det huvudägarens privilegium. Hur amoraliskt det än må låta. Kort sagt behöver vi små ägare bli bättre på att ifrågsätta huvudägarnas mål och medel. Särskilt när det har doft av kräkmedel.

Mitt råd:
– Spara bara i aktier du gillar och med huvudägare du vill dela resan med.
– Sviker aktien eller huvudägaren finns bara ett svar; Sälj!

Hur granskar du huvudägare?/claes hemberg

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord