Gå direkt till textinnehållet

I finanskvarteren

(USA) 5 år efter krisen. Svenskarna har storsparat i USA-fonder senaste åren. Och det har varit bland de bästa fonderna. Grattis alla Amerika-sparare. I dag ska börja en grupp svenska sparare och jag vår sparar-resan till USA med att träffa fondbolaget Black Rock. De förvaltar hiskliga 7 gånger mer än alla svenskar har sparat tillsammans.

I dag börjar vi med besök på ett av världens största fondbolag. Vi träffar sedan Nasdaq och följer med när ett svenskt forskningsbolag ska ringa i börsklockan.

 

De flesta av de stora bankerna håller till uppe i New Yorks Midtown. De bor bland de högsta skraporna mitt på Manhattan. Det är långt ifrån det gamla börshuset långt nere på Walls Street. Det ligger minst 7-8 kilomter söder ut. Här uppe i finanskvarteren är klädkoden vit skjorta. De syns på gatan springa runt i bara skjortan för att hämta frukost, lunch och  middag med ett passerkort på magen…

 

Det är nu fem år sedan finanskrisen började märkas. Hösten 2007 tog debatten fart om amerikanska bostadslån, på vårkanten gick bankaktierna ned och det var sommaren riktigt skakade börsen ner.

 

 

 

55 E. 42nd St., New York

 

Efter smällen var det lätt att misstro de amerikanska bolagens förmåga till återhämtning och jag var själv skeptisk till USA-fonder under vintern 2008. Jag föreslog tillväxtfonder eftersom de inte var lika drabbade av utbombade banker. Globalfonder var också ett försiktigare val än Nordamerikafonder.

 

Nu så här fem år senare har alla tre fonderna hämtat. De är tillbaka på samma nivå de pendlade innan bankkraschen. Men svenska sparare hade tidigt tillbaka sin tro på USA-bolagen.

 

Nu hösten 2012 kommer också positiva siffror från landets USAs ekonomi. Ja, vi måste ju skilja på bolagens ekonomi som är mer beroende av verksamheten världen över och staten som tampas med budgetunderskott, boskulder och arbetslöshet. Vad gäller arbetskraft och även priset på bostäderna. Och nu är USA-valet klart, vilket borde ge stadga åt debatten framåt. Och redan hörs mer konstruktiva diskussioner kring besparingar och balanserad ekonomi.

 

 

Men nu ska vi på allvar börja vårt besök i USA. Vi börjar brett och samlar på oss en bakgrund genom att besöka Black Rocks huvudkontor och diskutera USAs ekonomi med deras ekonomer. Trots att de förvaltar 7 gånger mer pengar än vad alla svenskar har tillsammans är de till antalet anställda bara 1/5 av svenska finansbranschen eller 10 000 anställda. Fortsättning följer.

 

Har du någon fråga till Black Rock?/claes hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord