i-konto 2012

Nya sparformen investeringskonto (i-konto) startas januari 2012. Den blir enklare och lite dyrare jämfört med föregångaren kapitalförsäkring. I-kontot blir bästa sparformen för aktiefonder och aktier, med enkel rak låg skatt. Men det finns ingen anledning att nu vänta eller snabbhoppa från kapitalförsäkringen. De blir mycket lika. Men för ovana sparare kan nya kontot bli en hit: Årets julklapp nästa år kan mycket väl bli ett i-konto (i år var det i-pad (en lös datorskärm).
Idag presenterar finansmarknadsministern Peter Norman förslaget till nya investeringskontot (i-kontot). Han har fångat upp senaste årens stora intresse för schablonskatten ca 1% på kapitalförsäkring och startar ett mycket liknande konto. Ett utmärkt sparande för aktiefonder och aktier, kort sagt. Men ingenting för räntesparande. Och inget att vänta på så länge vi har kapitalförsäkringen… Och få av de som idag har kapitalförsäkring tjänar så mycket på att flytta till i-kontot.
Om vi jämför i-kontot med gamla fondkontot
I-kontot är skräddarsytt för vanligt folk att spara i aktiefonder och aktier. På nya i-kontot får du en jämn skatt på ca 1%, istället för 30 % på vinster (beräknas som 30% av statslåneräntan). För en vanlig Sverigefond-sparare så lär utfallet på nya kontot bli mycket bättre än gamla fondkontot. Över ett årtionde får spararen på gamla fondkontot ca 80% tillväxt. Samma Sverigefond på i-kontot (eller gamla kapitalförsäkringen) ger däremot hela 97 %. Så mycket bättre är låg jämn skatt för vårt sparande som växer. Och dessutom: du kan du på i-kontot byta fonder och aktier när du vill, utan betala skatt varje gång. Och du har inte heller någon skatt vid uttag. Har du aktier med utdelning får du ingen skatt på dem. (Nej, du kan här inte kvitta förluster och vinster, men det är i mina ögon bara en synvilla. I snitt har svensken 7-8 %per år i aktier, vilket exempelt ovan också utgår ifrån) I-kontot är mycket identiskt med kapitalförsäkringen. Så vänta inte på i-kontot. Du kan starta kapitalförsäkring redan idag. Men du kan inte lyfta över gammalt fond- eller aktiesparande in på i-kontot, utan endast kontanter. Gamla investeringar måste vi därmed skatta av först. För att få en lägre skatt framgent.
Om vi jämför i-kontot med gamla kapitalförsäkringen
Skillnaden år 2012 på i-kontot (och kapitalförsäkringen) blir sannolikt en liten uppjustering av skatten. Idag tas den årliga skatten 0,74% från kapitalförsäkringen. Här får bägge kontona antagligen skatten motsvarande 0,84% (en uppräkning från tidigare 0,27 av statselåneräntan till istället 0,30).
Inlåsningen på i-kontot  blir noll dagar, men alla insättningar under året är skattegrundande. Sista halvåret är bara häflten skattegrundande.
Avgiften på i-konto, blir sannolikt noll kr. Mot gamla kapitalförsäkringar som ofta har både årliga avgifter och straffavgifter vid tidiga uttag.
Utdelningar på aktier, blir på i-kontot, fortfarande en stor fördel – utan skatt.

Skillnaden i-kontot och kapitalförsäkringen
Äldre sparare har på i-kontot ingen dyr livförsäkring. Aktieintresserade som vill rösta på stämman, kan nu enkelt göra det. Vissa bankers förrädiska avgifter och inlåsningar kan nu i-konto-spararna helt slippa (Vissa banker har redan rensat för detta i sina kapitalförsäkringar).
Men vänta nu inte på i-kontot. Fram till 2012 har du redan ett utmärkt fungerande val: kapitalförsäkringen. Och nästa år blir den mycket lik nya i-kontot. Hur tänker du?/claes hemberg

publicerad
9 december 2010
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram