ICA kan bli folkaktie

ICA-aktien kan bli en bra lugn folkaktie. Den ger stabil utdelning på 5% och kursen kommer antagligen vara ganska stabil på börsen. En bra nybörjaraktie kort sagt. Men vänta dig ingen kursraket.

Årlig utdelning på 5% gör aktien till ett bra bankkonto. En ränteaktie. Men aktien kommer inte ha en särskilt överraskande utan mest jämn utveckling på börsen. Så många fler ICA-butiker går inte att öppna och priserna kan de näppeligen höja så mycket. Men aktien har en bra årlig ränta.

ICA

 

 

Den svala aktien gör att många lär tröttna på aktien när börsen stiger. Men att ha ICA-aktien som en basaktie i portföljen kan fungera bra. Aktien lär gå bra i orostider och inte hänga med upp när konjunkturen stärks. Utan mer en bra kudde när börsen skakar till.

Därför kanske tajmningen inte är så lockande just nu, eftersom konjunkturen ser ut att stärkas. Då letar sparare hetare aktier än just ICA. Men för dig som är nybörjare eller vill ha en stabil ränteaktie så tillhör ICA en av de intressanta. Köp gärna lite Axfood (nedan) samtidigt, som också ger cirka 5% i utdelning.

Men den som handlar maten på ICA kan förstås snabbt bli av med förtjänsten. För all ICA-vinst går inte till aktieägarna. ICA-butikens direkta ägare är fortfarande den stora vinnaren. Inte för inte finns en ICA-by med butiksägare i Thailand. Kommer ICA med aktieägarrabatt på 2-3 procent så blir det däremot intressant att handla i butiken också.

Här mer detaljer.  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=240009

Är du intresserad?/Claes Hemberg

publicerad
11 februari 2013
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram