Gå direkt till textinnehållet

ICA kan bli folkaktie

ICA-aktien kan bli en bra lugn folkaktie. Den ger stabil utdelning på 5% och kursen kommer antagligen vara ganska stabil på börsen. En bra nybörjaraktie kort sagt. Men vänta dig ingen kursraket.

Årlig utdelning på 5% gör aktien till ett bra bankkonto. En ränteaktie. Men aktien kommer inte ha en särskilt överraskande utan mest jämn utveckling på börsen. Så många fler ICA-butiker går inte att öppna och priserna kan de näppeligen höja så mycket. Men aktien har en bra årlig ränta.

ICA

 

 

Den svala aktien gör att många lär tröttna på aktien när börsen stiger. Men att ha ICA-aktien som en basaktie i portföljen kan fungera bra. Aktien lär gå bra i orostider och inte hänga med upp när konjunkturen stärks. Utan mer en bra kudde när börsen skakar till.

Därför kanske tajmningen inte är så lockande just nu, eftersom konjunkturen ser ut att stärkas. Då letar sparare hetare aktier än just ICA. Men för dig som är nybörjare eller vill ha en stabil ränteaktie så tillhör ICA en av de intressanta. Köp gärna lite Axfood (nedan) samtidigt, som också ger cirka 5% i utdelning.

Men den som handlar maten på ICA kan förstås snabbt bli av med förtjänsten. För all ICA-vinst går inte till aktieägarna. ICA-butikens direkta ägare är fortfarande den stora vinnaren. Inte för inte finns en ICA-by med butiksägare i Thailand. Kommer ICA med aktieägarrabatt på 2-3 procent så blir det däremot intressant att handla i butiken också.

Här mer detaljer.  https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=240009

Är du intresserad?/Claes Hemberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord